Adaptarea la frig: câinii sănătoși nu au nevoie de haine, ci de multă mișcare și supe calde

0
391476

Câinii care încep să tremure de frig când sunt scoși afară au nevoie doar de o scurtă perioadă de acomodare cu temperaturile scăzute și de multă mișcare, spune medicul veterinar Radu Ionescu, de la cabinetul Isravet, din București. Specialistul ne oferă mai multe informații despre cum să ajutăm câinele să se adapteze la frig, ce modificări să facem în dieta lui, ce greșeli să evităm și cum să prevenim bolile de sezon.

Cum ne pregătim câinele pentru zilele friguroase?

Câinii sunt mult mai bine adaptați la frig decât la cald și vor suporta mult mai ușor frigul extrem decât căldura extremă. De aia lupii nu hibernează. Blana anumitor rase este extrem de performantă, aproape la fel de performantă ca a ursului polar, și vorbim de câini akita, husky, malamut, chow-chow sau caucazian, care rezistă foarte bine la temperaturi de – 20 de grade.

Stăpânii intră în panică atunci când câinele începe să tremure de frig când este scos afară. Tremuratul este o adaptare la a produce căldură, musculatura trebuie să producă căldură, și nu e nevoie de hăinuțe.Pernuțele câinelui sunt un mijloc excelent de a se izola de sol. De asemenea, pielea câinelui este foarte performantă, este o piele groasă față de a noastră. În plus, ei mai au și mușchiul pielos, cel care mișcă pielea, pe care noi nu îl avem.

Câinele se adaptează ușor la frig, dar trebuie antrenat pentru asta.

Și cum îl antrenăm ca să reziste la frig?

La începutul sezonului rece, trebuie scos afară intervale mai mici de timp: 10 minute, apoi 15 minute și tot așa. Cei care se duc și fac multe drumeții vă vor spune clar că nu au nici o problemă. Câinii ies afară de la 25 de grade, cât sunt în cabană, la -20 de grade. Trebuie doar să facă mișcare. Cățelul, ca să nu aibă probleme de adaptare la frig, trebuie să facă mișcare. Dacă eu îl țin de lesă lângă mine pe bancă, bineînțeles că va avea problemeDacă se mișcă, nu va avea probleme, fie că vorbim de chihuahua, boxer, doberman sau orice rasă cu blana scurtă. Majoritatea stăpânilor de boxeri vă vor spune că sunt înnebuniți după temperaturile scăzute, la fel buldogii englezi și francezi care au o blană scurtă. La câinii cu blana lungă, aceasta funcționează ca un acoperiș, chiar dacă vorbim despre câini de talie mică, precum bichonii.

Nici măcar câinii din rasa chihuahua sau teckel nu au nevoie de haine?

Teckelii sunt câini de vânătoare și se adaptează foarte bine la frig. Liniile de vânătoare, în general, se adaptează extraordinar de ușor la frig tocmai pentru că fac multă mișcare.

La chihuahua e de discutat. Eu am o părere foarte bună privind adaptabilitatea acestei rase. Gândiți-vă că ei trăiesc în podișurile înalte ale Mexicului, în regiunea Chihuahua, unde temperaturile sunt extreme: ziua e foarte cald, iar noaptea e extrem de frig, adică -10, -5 grade C, și unde concentrația de oxigen e mică. Câinele chihuahua este adaptat pentru un mediu extrem de neprielnic.

Totuși, ce câini ar avea nevoie de haine?

Cei care au probleme patologice, cei care dintr-un motiv sau altul nu se pot adapta la frig. Cei cu boli care afectează pielea sau blana, cu boli geriatrice, cu reumatism, câinii extrem de în vârstă, cei care au probleme de locomoție și care au tije sau fracturi, cei care sunt extrem de grași, pentru că au circulația mult mai proastă, cardiacii care nu pot face multă mișcare. Ei trebuie ajutați.

Ca o paranteză, nu o să înțeleg niciodată de ce ar trebui să-i pui hăinuță unei pisici, când ele sunt de două-trei ori mai bine adaptate la frig decât câinii.

Noi încercăm să-i umanizăm, numai că îi scoatem din mediul lor, încercăm să le scădem performanțele fiziologice cu care sunt înzestrați de la natură și atunci creăm niște „handicapați” psihic și fizic. Ei vor fi dependenți de noi, vor sta cu haina care îi încomodează, lipiți de piciorul stăpânului sau în brațele lui. Practic, îi faci o extensie a personalității tale. Unora chiar le stă bine cu hăinuțe, sunt frumoase, dar nu sunt utile decât în puține cazuri. Dacă vrei un termen de comparație, e ca și cum ai pune o mașină sport să care mobilă.

Nici papuceii nu le sunt utili?

Papuceii țin blana foarte strânsă și nu mai apar perne de aer între firele de păr care mențin izolația.Papucii aceia s-au inventat pentru câinii de pază în pușcării sau în zone de manifestații unde se aruncau cu sticle pe jos, iar așa câinii erau protejați de răni. Apoi, s-au adaptat și la zona comercială. Mai sunt câinii cu diverse dermatite cărora le sunt utili papuceii.

În zilele friguroase, mulți stăpâni de câini evită să-i mai scoată afară la joacă. Ce le recomandați?

Să iasă la plimbare, în frig. Sunt și cazuri în care stăpânii au probleme de sănătate, dar să nu fie probleme legate de lene. Dacă stăpânul e leneș, și câinele e leneș. Ia o minge, aleargă-l, joacă-te cu el, relaționează cu el în jocul respectiv. Dacă tu vrei să te duci repede în casă, asta va vrea și el, pentru că își copiază stăpânul.

Are câinele nevoie de pelerină dacă plouă?

Dacă plouă, nu-i nici o problemă, nu are nevoie de pelerină, indiferent de rasă și de lungimea blănii, atâta timp cât face mișcare și aleargă. Unii poate că fac bronșită, dar procentul este mic. Fiindcă 1 din 10 se îmbolnăvește, n-o să-l iei exemplu tocmai pe acela.

Dacă avem un bichon și ne plimbăm o oră cu el în ploie, o să-l aducem acasă ca scos din cadă, leoarcă. Nu pățește nimic la 6 grade C?

Nu, nu pățește nimic bichonul dacă face mișcare și aleargă în ploaie. Să nu stea pe loc.

Câinele consumă mai multă energie când face mișcare în frig. E bine să-i mărim porția de hrană?

Da, e bine să-i suplimentezi porția de hrană dacă face mișcare în frig. În ora aia pe zi de mișcare, el va face mult mai mult efort ca să se adapteze la frig. Câinii sunt fericiți că pot să se manifeste când e frig, deci consumă energie, așa că pot mânca mai mult.

Stăpânul trebuie să-și dea seama cam cu cât să le mărească porția de hrană. În zilele în care mă duc la munte cu câinele și facem multă mișcare, poate mânca la liber. Dacă mă întorc acasă și văd că a luat un kilogram, bineînțeles că nu-i mai dau să mănânce la fel de mult, că poate eu cred că face multă mișcare, dar de fapt nu e chiar așa, și doar n-o să-l duc la munte ca să-l umflu cu mâncare.

Cât de recomandate sunt lichidele calde după ce ne întoarcem din frig cu câinele?

Sunt foarte recomandate. Putem să le dăm ceaiuri calde neîndulcite, de fructe, nu ceai verde sau negru. Câinii care fac mult efort, cum sunt cei care merg la munte, pot bea supe de pui, strecurate. La cabanele de munte găsești supe pentru oameni cu condimente, dar pentru căței mai bine le iei în termos supă de acasă.

Ce riscuri sunt pentru câini să răcească în această perioadă?

Răceala e un termen popular, nu medical. Se referă la orice afecțiune dată de frig. Probleme provocate de frig sunt multe și în general nu ai boală, ai bolnav. Totuși, cele mai grave bronhopneumonii, pneumonii, faringite și inflamații ale mucoasei nazale sunt mult mai grave și mai frecvente vara de la aerul condiționat, de la înghețată și de la statul cu capul afară din mașină. Procentul este cu mult mai mare vara decât iarna.

Bineînțeles că apar și iarna, dar apar din cauza unei neglijențecâini care sunt lăsați să mănânce zăpadă, câini care stau pe loc jumătate de oră, lângă banca din parc, în timp ce stăpânul vorbește la telefon, în loc să facă mișcare. Aceste boli sunt grave, dar nu trebuie confundate bolile provocate de stăpân cu bolile provocate de frig.

Ce alte boli mai apar la câini când e frig?

Virusurile de tip gripal sunt mult mai agresive în perioadele reci și umede și se trasmit mult mai ușor de la un câine la altul, pentru că sistemul respirator este mult mai permeabil la aceste virusuri. Apar hipersecreții faringiene, tuse uscată, tuse umedă.

Poți să previi îmbolnăvirea dându-le vitamina C, care crește imunitatea și care se administrează în funcție de greutatea câinelui. De asemenea, trebuie evitați câinii care au simptome gripale. Sunt căței cărora le curge nasul sau care tușesc și stăpânul îi lasă să se joace cu alți câini. Sensibili sunt cardiacii, reumaticii, cățeii foarte tineri, cățeii mici cu tuse de canisă. Tratamentul este simptomatic, pentru faringită, laringită, bronșită, pneumonie, bronhopneumonie.

Bolile corolare sezonului de toamnă sunt bolile reumatice, când se schimbă presiunea barică și reumaticii suferă mult. Suferă și cățeii de talie mare cu ciocuri la coloană, cu discopatii sau coxartroză.

Cățelușele care stau pe rece pot face cistită. Câinii stau lângă surse de căldură și se duc apoi cu burtica pe gresia din baie sau hol și stau acolo să se răcorească.Cum protejăm de frig câinii care stau afară, în curte?

Nu este de ajuns să îi facem câinelui o cușcă mare din beton și să aruncăm niște cârpe înăuntru, pentru că ele vor ține mereu rece, umiditate. Câinele are tendința să scoată cârpele din cușcă și face în general bine.

Trebuie o cușcă cu un volum destul de mic, cât să stea lejer, din lemn sau polistiren. Gura cuștii să fie protejată cu benzi de plastic care să nu permită vântului să intre. Recomand ca în cuști să se pună rumeguș, pentru că se menține uscat. Câinelui îi este mult mai greu să reziste într-un mediu foarte umed decât într-unul friguros și atât. Paiele care se folosesc de obicei sunt de proastă calitate, cum sunt cele de grâu, și țin umiditate, dar măcar izolează podeaua și sunt mai bune decât cârpele.

Cățeii de stradă au o blană extraordinar de performantă. Îți este foarte greu să ajungi la piele, este foarte greu să le uzi blana până la piele. Problema e că ei au nevoie de mâncare ca să nu moară de frig. Un cățel care nu mănâncă nu poate să alerge, nu are energie și moare de frig și de foame. Cățeilor din parc mai bine le dăm ceva de mâncare de calitate iarna decât apă caldă, și nu oase.

La ce boli sunt expuși câinii care stau la curte în frig?

Vârful urechilor și al cozii, scrotul și degetele, adică extremitățile, sunt cele mai sensibile pentru cățeii care stau în curte fără să aibă un adăpost.

Degerăturile sunt greu de observat în primă fază și la fel de periculoase ca arsurile. Degerăturile apar ca zone extrem de dureroase, cu blana căzută, se înroșesc și se necrozează. Nu e bine să le tratezi acasă, ci trebuie să vii la medic pentru a stabilit tratamentul. În general, se termină cu amputări și dacă este o amputare de vârf sau coadă sau de ureche nu rămân cu repercusiuni mari, dar cele de degete sau de membru sunt urâte. De regulă, dacă trebuie amputate toate degetele, trebuie amputat piciorul, pentru că nu mai poate să calce. De la lucrurile banale se poate ajunge la lucruri extrem de urâte.

Aceste probleme apar destul de rar în mediul urban, dar li se pot întâmpla celor care pleacă la munte și își lasă câinii să stea pe loc mult timp. Nu vorbim, deci, de câinii care fac mișcare, ci de câinii mai în vârstă și de cei cu probleme în general, când nici ei nu simt dacă au degerături.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here