Animalele de companie pentru care trebuie să ai poliță de asigurare

0
14535

Pentru o anumită categorie de animale de companie, legislaţia în vigoare stabileşte că cetăţenii sunt obligaţi să încheie asigurare de răspundere civilă.

Dacă proprietarii nu depun la poliţie un act din care să reiasă existenţa poliţei de asigurare, aceştia pot fi amendaţi cu sume de până la 1.500 de lei.

Proprietarii sunt răspunzători de daunele cauzate de animalele lor, potrivit Codului civil, chiar dacă acestea au scăpat de sub pază. În acest sens, proprietarii de câini periculoşi din categoria I sunt nevoiţi să încheie asigurare de răspundere civilă pentru aceştia, aşa cum prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Concret, în categoria I de câini periculoşi intră cei de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele morfologice, cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor (câinii proveniţi din încrucişarea raselor).

Pentru a deţine un câine periculos din categoria I, o persoană fizică trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, plus că nu trebuie să aibă nicio condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Proprietarii trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul „Câine periculos” şi să depună la sediul poliţiei de la domiciliu următoarele acte:

  • o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria I de câini periculoşi (fotocopie);
  • o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date:
    • numărul de identificare al câinelui (aplicat prin tatuare sau microcip);
    • efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor;
    • efectuarea sterilizării câinelui;
    • existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.

Câinii periculoşi din categoria I, scrie în OUG nr. 55/2002, au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice (excepţie fac drumurile publice şi căile de acces către acestea). Totodată, accesul în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis doar dacă animalele poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.

Proprietarii care nu înregistrează câinii periculoşi din categoria I la Asociaţia Chinologică Română sau cei care nu depun la poliţie adeverinţa şi declaraţia pe propria răspundere (din care să reiasă, printre altele, existenţa poliţei de asigurare) riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lei. Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru cei care nu-şi sterilizează câinii. În fine, dacă îşi duc animalele prin locuri în care acestea au accesul interzis sau dacă nu respectă obligaţia de a le pune botniţă şi zgardă şi lesă sau ham, proprietarii de câini periculoşi din categoria I pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.

Atenţie! De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă inspectorii poliţiei sanitar-veterinare şi personalul anume desemnat din Ministerul Afacerilor Interne.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here