Cand animalele devin terapeuti

0
3315

 

De mai multe decenii animalele sunt folosite ca aliati terapeutici pentru a restaura comunicarea la copiii care sufera de autism sau la persoanele afectate de boala Alzheimer.

In delfinariul din Eilat, cea mai meridionala statiune balneara din Israel, sunt opt astfel de animale. Opt delfini care traiesc in mijlocul naturii, intr-un vast parc acvatic cu apa de un albastru azur. Aceste cetacee, de mai bine de 20 de ani, se afla in centrul unui program de terapie ambitios destinat persoanelor care sufera de autism sau de stres post-trumatic, altfel spus de tulburari de comunicare. Si, an de an, li se incredinteaza in jur de 30 de pacienti. Au animalele o putere atat de mare si de nesfarsita, aceea de a ne vindeca?

Trebuie sa recunoastem faptul ca rezultatele sunt cel putin controversate. Aceasta terapie poarta numele de mediere animala sau terapie cu animale. Inca din anul 1970, aceasta terapie cu animale a reusit sa isi dovedeasca eficienta cu caii in prima instanta si cu animale de companie, in contexte diferite.

O prezenta linistitoare.  Studiile efectuate pe acest subiect au aratat interesul contactului cu un animal, sub indrumarea unui terapeut, pentru a dezvolta sau pentru a restaura o comunicare care pune probleme, fie ca este vorba despre tinerii autisti sau de persoane in varsta care sufera de maladia Alzheimer. S-au dovedit in cadrul acestor studii efectul calmant oferit de prezenta unui animal de companie. In plus, un animal de companie are o multime de beneficii in ceea ce priveste prevenirea bolilor cardio-vasculare. Iar aceste beneficii s-au dovedit a fi benefice datorita imaginii, a reprezentarii pe care o avem cu privire la acel animal. Pisicile si cainii au o imagine pozitiva in societate, la fel ca si caii sau delfinii, acestea fiind principalele animale folosite pentru terapie.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here