La fel ca oamenii, si pisicile pot trece printr-un stres intens, stres care poate avea consecinte grave asupra acestora. Cum se manifesta acest stres si de ce? Cum am putea calma o pisica stresata si, la nevoie sa ii acordam ingrijirile necesare?
Stresul la pisica nu trebuie ignorat. Daca pisica ta manifesta semne de stres, iata cum trebuie sa reactionezi, ce trebuie sa faci pentru a o ajuta sa iasa din aceasta stare.
De ce sunt pisicile stresate?
Stresul la pisica are origini, adesea legate de mediul in care isi desfasoara existenta sau unei situatii speciale. Stresul la pisici poate fi cauzat de vizita la veterinar sau de o mutare, de o separare sau, din contra, de o noua viata de cuplu, sosirea unui bebelus, o plecare la facultate a unuia din copiii familiei, sosirea unui animal nou in casa (oricare ar fi specia), o plecare in vacanta, o schimbare de mobile, zgomote mult prea puternice sau conflictele cu alte pisici. Pe scurt, orice element care face ca viata unei pisici sa nu mai fie la fel cum a fost in urma cu putin timp, provoaca stresul la o pisica. Trebuie sa incercam sa anticipam aceste elemente si sa pregatim pisica pentru toate aceste schimbari. In unele cazuri, este posibil ca pisica sa sufere de o lipsa de sevraj psihosocial, datorata separarii de motan. Or, este esential sa venim in ajutorul pisicii stresate pentru ca aceasta sa fie cat mai linistita cu putinta si sa facem toate acestea pe termen lung, mai ales daca exista un alt animal in casa, pisica sa fie invatata sa coabiteze cu aceasta.
Cum recunoastem o pisica stresata?
Este important sa stim cum putem recunoaste o pisica stresata pentru a evita ca aceasta siutatie sa nu duca la depresia animalului. Unele forme de stres vor determina pisica sa se automutileze pentru a apela la ajutor in felul sau. Unele isi vor smulge blana, chiar si bucati din piele, bucati din coada…