Optimizarea nutritiei porumbeilor cu ajutorul suplimentelor

0
3672
poza porumbei

Dieta porumbeilor de curse a evoluat de-a lungul timpului, deoarece s-au descoperit cerintele nutritionale specifice pentru o reproducere optima si performante mai bune. Dieta pe care o aveau porumbeii acum 30 de ani, conceputa doar din mazare si grau, nu mai este suficienta. Chiar si un amestec de hrana cu mai multe seminte nu le va oferi nutritia necesara, chiar si cu adaugarea unei varietati mari de cereale.

Importanta nutritiei

Fiecare crescator detine cunostintele de baza in ceea ce priveste dieta porumbeilor si stie cat de importanta este o nutritie echilibrata. O alimentatie corespunzatoare nu numai ca imbunatateste performanta competitiva a porumbelului de curse, ci este, de asemenea, necesara pentru reproducerea cu succes si supravietuirea descendentilor. O nutritie inadecvata va rezulta cu:

  • O sanatate precara
  • Rezistenta mai mica la boli
  • Dezvoltare necorespunzatoare
  • Prelungirea perioadei de recuperare dupa efort sau boala
  • Scaderea performantei reproductive

Semintele stau la baza unei diete echilibrate

Semintele reprezinta o dieta echilibrata pentru pasari. Acestea ofera proteine, carbohidrati si grasimi. Dar doar semintele nu pot satisface nevoile nutritionale ale pasarii si, chiar si cu adaugarea de cereale, dieta trebuie completata cu suplimente pentru porumbei. Semintele sunt deficitare in urmatoarele substante nutritive:

  • Vitamina B12
  • Vitamina A
  • Riboflavina
  • Niacina
  • Acid folic
  • Vitamina K
  • Vitamina E

Care sunt cele mai importante suplimente nutritive?

Crescatorul informat cunoaste importanta suplimentelor nutritive si va intelege care sunt beneficiile acestora asupra sanatatii porumbeilor. Atunci cand alegi suplimente pentru porumbei asigura-te ca sunt digerabile si intr-o forma pe care pasarile o pot asimila. Un alt aspect important este gustul. Nu merita sa adaugi suplimente cu gust neplacut, chiar daca au ingrediente sanatoase. Asigura-te intotdeauna ca hrana este suficient de delicioasa incat porumbelul sa se intoarca rapid acasa pentru a o consuma.

Vitamina B12 are un raport scazut sau chiar lipseste din majoritatea alimentelor vegetale. Cea mai populara si eficienta forma de suplimentare este drojdia de bere. Drojdia contine nu numai vitamina B12, ci si micronutrienti suplimentari, iar pasarile iubesc gustul acestui produs.

Un alt supliment necesar este vitamina A, care se gaseste in verdeturi, spanac si morcovi. Porumbeii adora o farfurie de verdeata tocata marunt si morcovi taiati cubulete. Vitamina A poate fi furnizata si cu suc de morcovi diluat. De asemenea, se poate oferi cu usurinta sub forma de supliment nutritiv, stiind astfel ca porumbeii vor beneficia de cantitatea necesara de vitamine.

Riboflavina trebuie adaugata la dieta si aceasta se gaseste si in drojdie. Suplimentarea cu drojdie este recomandata prin incorporarea unei drojdii uscate inactive, dupa umezirea prealabila a semintelor cu ulei de seminte. Drojdia uscata adera la samanta si se consuma usor.

In drojdie se mai gaseste si vitamina numita niacina. Niacina este prezenta, de asemenea, in semintele de floarea-soarelui. Cu toate acestea, semintele de floarea-soarelui, cu exceptia cazului in care sunt achizitionate dintr-o sursa fiabila si stocate corespunzator, sunt usor contaminate cu o ciuperca nesanatoasa.

Este necesara si suplimentarea cu acid folic. Acidul folic se gaseste in produsele de drojdie si germenii de grau sau uleiul de germeni de grau. Acidul folic are o influenta pozitiva asupra cresterii puilor si a fertilitatii.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here