Patologiile respiratorii ale pisicii

0
2040

Patologiile respiratorii la pisica sunt numeroase insa, cele mai frecvente sunt datorate virusilor, bacteriilor si formelor alergice. Cel mai adesea, apar sub forma de tuse la pisica.

Rinite
Rinitele virale si alergice provoaca in general scurgeri nazale bilaterale si, in general, sunt insotite de conjunctivite. Atunci cand aceste forme devin cronice, pisica este victima unor stranuturi repetitive si mucoasele sale nazale sunt extrem de iritate. Atunci cand scurgerile nazale provin dintr-o singura nara si aspectul acestora este purulent, cu cheaguri de sange, se va suspecta o problema cu polipii, o tumoare, corpuri straine si maladi dentare care afecteaza de obicei caninii superiori.

Faringite si laringite
Faringitele si laringitele sunt cel mai adesea datorate unui curent de aer rece. In formele mai acute, pisica emite o tuse uscata si sonora care ne lasa impresia ca incearca sa elibereze ceva ce a ramas blocat in gat. In caz de laringita, emite un sunet aproape lipsit de sonoritate, ca si cum ar mieuna silentios deoarece corzile vocale sunt inflamate si tuseste in incercarea de a scapa de acest disconfort.

Bronsita si bronsiolita
Bronsitele si bronsiolitele afecteaza branhiile. Bronsita si bronsiolita provoaca o tuse uscata care se amplifica si care uneori este insotita de dificultati respiratorii. Insa nu este cazul intotdeuna. Exista pisici care nu dau niciun semn de alterare a respiratiei insa ii lipseste pofta de mancare si sunt mai abatute.

Astmul felin
Patologia de tip alergic frecventa la pisica, astmul felin este datorrat absorbtiei pasive a fumului de tigara, a prafului domestic, a diferitelor spray-uri si alte produse inhalate. Se manifesta prin crize destul de brutale caracterizate prin grave dificultati respiratorii, o gura deschisa, pupile dilatate si privire anxioasa. Ca si cum animalul s-ar chinui sa respire, ii este “sete” de aer. Limba este cianozata, are o culoare albastra. Aceasta criza poate dura cateva minute insa poate provoca chiar si moartea prin sufocare in cazurile mai grave.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here