Pisica recunoaste vocea stapanului sau?

0
3315

Spre deosebire de caini, rare sunt cazurile in care o pisica raspunde atunci cand este chemata pe nume de stapanul ei. Exista cazuri in care stapanul se apuca sa caute pisica peste tot prin casa pana cand o gaseste undeva ascunsa sau lungita pe undeva. Acest comportament tipic al felinelor ne conduce spre urmatoarea intrebare: sunt capabile pisicile sa recunoasca vocea stapanului lor? Iti raspundem la aceasta intrebare chiar acum.

Punctul de vedere stiintific

Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii din Tokyo, departamentul stiinte comportamentale, a publicat rezultatele unui studiu. Acest studiu subliniaza in mod clar faptul ca o pisica este cat se poate de capabila sa identifice si, drept urmare, sa recunoasca vocea stapanului sau. Cercetatorii au analizat in cadrul studiului miscarile urechilor, al cozii si al capului animalului. Un interes sporit si miscari corporale mai marcate au fost descoperite in momentul in care inregistrarea corespundea vocii stapanului.

De ce nu raspunde pisica atunci cand o strig?

Ar putea fi vorba despre o domesticire incompleta. Atunci cand pisica raspunde pozitiv sau negativ la solicitarea stapanului, acest lucru depinde, in realitate, de starea sa de spirit sau cel putin de dispozitia de moment. Cercetatorii evoca o domesticire ramasa incompleta in cazul pisicii, aceasta din urma este mai putin civilizata in contact cu omul.

O tendinta inscrisa in ADN-ul pisicii

Trebuie sa tinem cont de faptul ca pisica este un animal solitar in stare salbatica. Vanatoarea necesita explorarea tuturor capacitatilor sale cognitive: atunci cand se concentreaza asupra prazii, nu vrea sa fie distrasa sub nicio forma. Chiar daca pisicile din ziua de azi au acces la hrana, nu sunt nevoite sa vaneze si-au pastrat acest obicei inconstient si aceasta postura imprumutata, uneori fara sa isi dea seama de acest lucru. Faptul ca o pisica nu raspunde atunci cand e chemata nu este neaparat indiferenta, s-a obisnuit pur si simplu sa locuiasca alaturi de oameni, fara sa depinda chiar atat de mult de ei pentru a supravietui.

Sursa: https://lemagduchat.ouest-france.fr/dossier-928-chat- reconnait-il-voix-maitre.html

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here