Achiziția mașinilor second hand: Pe viitor, vei putea verifica prin SMS kilometrajul și daunele suferite de automobile

0
4284

De foarte multă vreme, în România, persoanele care intenționează să cumpere o mașină second hand se lovesc de imposibilitatea verificării numărului de kilometri parcurși de aceasta sau nu pot afla daunele pe care le-a suferit autoturismul de-a lungul anilor.

Recent, pentru a elimina aceste probleme, autoritățile din țara noastră au anunțat intenția de a dezvolta un sistem de informare a persoanelor care doresc să achiziționeze mașini la mâna a doua.

Registrul Auto Român (RAR), cu sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), are intenția de a dezvolta, conform unui comunicat al ASF, un sistem prin care să informeze rapid, corect și transparent cumpărătorii de mașini second hand din România. Practic, prin acest sistem, românii care doresc să cumpere o mașină la mâna a doua vor putea solicita prin intermediul unui SMS (mesaj telefonic) trimis către RAR informații despre autoturismul pe care intenționează să-l achiziționeze și vor putea afla date despre numărul de kilometri ai mașinii, eventualele probleme pe care le-a avut aceasta, dar și date despre daunele înregistrate de autovehicul.

Prin această măsură, autoritățile din România încearcă să reducă numărul cazurilor de falsificare sau ascundere a unor informații importante despre mașinile la mâna a doua puse în vânzare în țara noastră.

Un alt proiect anunțat în comunicatul ASF se referă la efectuarea unor inspecții tehnice de siguranță pentru mașinile care au suferit avarii ale sistemelor de siguranță rutieră. Astfel, dacă un autoturism are sistemele de securitate rutieră grav avariate în urma unui accident, inspecția tehnică periodică (ITP) a acestuia va fi suspendată, urmând ca, după remedierea avariilor și efectuarea unei verificări a conformității stării tehnice, ITP-ul să reintre în valabilitate.

În comunicatul amintit anterior este prezentat un al treilea și ultim proiect, ce se referă la constituirea corpului constatatorilor de daună independenți, măsura permițând liberalizarea acestei meserii. Autoritățile doresc ca, în următoarea perioadă, această măsură să fie dezbătută, iar în al treilea trimestru al anului proiectul să fie funcțional.

Potrivit inițiatorilor proiectelor, șoferii din România, “consumatori de produse de asigurări, trebuie sprijiniți, informați și protejați de către ASF și RAR. Implementarea acestor proiecte ambițioase devine din acest moment prioritatea numărul unu atât pentru sectorul de protecție a consumatorilor din ASF, cât și pentru Registrul Auto Român. Vom prezenta periodic buletine informative cu privire la stadiul de implementare a acestor proiecte. Avem încredere că împreună vom însănătoși cele două piețe conexe care trebuie să se adapteze nevoilor consumatorilor”.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here