Amenzi rutiere 2018: Pentru ce motive poți să contești procesul-verbal încheiat de polițist

0
5763

Din cuprinsul unui proces-verbal de contravenție, pentru fapte de încălcare a legislației rutiere în vigoare, sunt câteva aspecte care nu pot să lipsească.

Dacă, din neatenție sau din neștiință, măcar unul dintre ele lipsește, atunci avem un motiv să contestăm sancțiunea primită și să scăpăm de ea.

Contravențiile rutiere se constată de către agenții de poliție într-un proces-verbal, ale cărui reguli de întocmire sunt trecute în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 și care, dacă sunt încălcate, ne pot da motive să facem o plângere împotriva respectivului document.

„Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu„, scrie în această ordonanță.

Mai simplu, sunt câteva lucruri ce trebuie trecute în acest proces-verbal și care sunt atât de importante încât, dacă lipsesc, fac ca sancțiunea pe care am primit-o să poată fi contestată cu succes. Mai exact, dacă, din grabă sau din neștiință, nu sunt trecute în procesul-verbal următoarele lucruri, documentul e nul:

  • numele și prenumele agentului de poliție (nu e suficient doar unul din ele);
  • calitatea agentului;
  • numele și prenumele celui sancționat (de asemenea, nu e suficient doar unul);
  • dacă amenda e pe firmă, trebuie trecută denumirea firmei și sediul firmei;
  • fapta săvârșită (așa cum e trecută ea în actul normativ încălcat, nu inventată);
  • data când a fost comisă fapta cu pricina (o dată greșită, prin urmare, atrage nulitatea);
  • semnătura agentului constatator (în același act normativ scrie că procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agent și de către contravenient).
Vezi si:  Aleșii schimbă impozitul auto. Proprietarii de mașini puternice ar putea plăti de 12 ori mai puțin

„Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”, se prevede în OG nr. 2/2001

Un proces-verbal de contravenție cuprinde mai multe lucruri decât cele enumerate mai sus, dar numai pentru lipsa unuia dintre acele elemente documentul e lovit de nulitate. Iată ce scrie în actul normativ cu privire la cuprinsul complet al unui proces-verbal:

„Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea„.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here