Istoricul și filosoful Neagu Djuvara a încetat din viaţă, joi, 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani.
Diplomat și om politic încă din perioada interbelică, Djuvara a reușit să supravieuiască celui de-al Doilea Război Mondial și să se refugieze în afara Românie la venirea regimului comunist. Istoricul activează în diplomaţie în afara ţării, iar 45 de ani mai târziu, în 1990, se întoarce în ţară și își continuă tot mai intens activitatea de istoric și romancier.
1. Uitându-mă în istorie, descopăr că, pe măsură ce eşti mai lăudat când trăieşti, cuatât eşti mai uitat după moarte.
2. Pe Emil Cioran l-am iubit, ce mai tura-vura! Tipul e genial! De aceea mă supărăcă în România e mai puţin venerat decât Mircea Eliade
3. Mă întristează că noi nu avem ceea ce scandinavii, după multe secole de educaţie, au deja în sânge – chestia cu cinstea. La noi, lucrul ăsta nu există de veacuri. De ce? Pentru că am avut o istorie a ţării atât de vitregă, că într-adevăr nu puteam să supravieţuim fără să șmecherim.
4. Nu cedezi un petic de pământ fără să tragi un foc de armă.
5. Ambiţia mă ţine tânăr. Din nefericere, nu poţi recomanda cuiva să fie ambiţios pentru că asta e o trăsătură pe care o ai sau nu o ai. Dar ca să faci ceva în viaţă, e musai să fii ambiţios, să faci ceva, altfel te prăbușești psihic.
6. Primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru brandul nostru de ţară e să scriem istorie cinstită!
7. Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri.
8. Îndârjirea mea a fost de a fi un bun student toată viaţa. Și când am plecat la pensie, la vârsta de 68 de ani, am venit la Paris și m-am înscris la școala de limbi orientale, am făcut o licenţă în sârbo-croată. Între 68 și 72 de ani!
9. Necinste nu este doar să furi – e să nu te ţii de cuvânt, să nu fii la ora la care spui că ești, să nu faci treaba pe care spui că o vei face.
10. Naţionalismul ăsta exacerbat l-au avut și comuniștii, dar și alţii. Iorga, de exemplu, care era un supra-dotat, știi că deţine recordul mondial al scrisului: a scris 1300 de cărţi și 13.000 de articole, pe lângă editorialul zilnic din ziarul lui. Din păcate avea o prejudecată de exaltare a neamului românesc care nu e rentabilă în străinătate. Să știi că nu suntem respectaţi nu din cauză că n-am jucat un rol important în istorie, ci fiindcă minţim. De aceea nu suntem preluaţi de către istoricii din occident. De îndată ce vom fi cunoscuţi cu o istorie veridică, să vedeţi ce repede ne ocupăm locul cuvenit. Noi le umflăm așa de mult, că ajungem să nu mai fim luaţi în serios.
Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.