Cum alegem un fierastrau circular?

0
4539
fierastrau circular

Fierastraul se numara printre cele mai importante scule electrice pe care orice mester ar trebui sa le aiba in atelier, indiferent daca lucreaza ocazional la mici proiecte in regim hobby sau daca face asta zilnic.

La fel ca in cazul oricarei scule electrice e bine sa tii cont, in afara de buget bineinteles, de anumite aspecte atunci cand faci o achizitie: brand, tipul de alimentare (cu fir sau cu acumulatori) si specificatii tehnice.

Fierastraul se foloseste in special la taierea lemnului, dar se pot debita si alte materiale (foi subtiri de tabla, profile metalice, ceramica, plastic) etc.

Indiferent daca vorbim despre un  fierastrau circular sau despre un circular unghiular este esential sa folosesti panza potrivita pentru fiecare material si sa tii cont de: diametrul exterior  si diametrul interior, grosimea panzei, numarul dintilor (cu cat panza are mai multi dinti cu atat o sa taie mai fin) si, bineinteles, de materialul pe care se poate folosi: lemn, aluminiu, inox, otel, multimaterial, lemn cu cuie, panouri sandwich, panouri laminate, fibrociment etc.

Cele mai cunoscute tipuri de fierastraie care folosesc panza circulara sunt:

  • Fierastraie circulare manuale sau circularele de mana: sunt cele mai folosite modele, deoarece ofera cea mai buna flexibilitate datorita dimensiunilor reduse. Se gasesc si in varianta cu fir si in varianta cu acumulatori si sunt cel mai ieftine;
  • Fierastraie circulare stationare sau circularele unghiulare: se monteaza pe bancul de lucru pentru ca e nevoie de o stabilitate mai ridicata decat in cazul circularelor de mana, deoarece sunt mai grele si au, in general, o putere mai mare. Se gasesc in varianta cu fir, sunt si cateva modele cu acumulatori pe piata, dar nu dezvolta aceeasi putere ca in cazul unuia cu alimentare la priza.
Vezi si:  Care sunt cele mai importante probleme de imagine ale camerelor de supraveghere?

Printre cele mai importante caracteristici tehnice (functii) ale acestor tipuri de fierastraie se numara, nu neaparat in aceasta ordine:

Pornire lina. Discul nu incepe sa roteasca brusc, viteza creste gradual, ceea ce reduce riscul de  a te lua prin surprindere.

Turatie reglabila si turatie constanta. Turatie nu fluctueaza si ramane la acelasi nivel indiferent de duritatea materialului care este taiat, taietura fiind mai rapida si mai curata;

Adancimea de taiere.  Sunt doua adancime de care trebuie sa tii cont: adancimea de taiere la 90 grade, pentru taieri drepte si adancimea de taiere la 45 grade, pentru taieri inclinate. De asemenea, e bine sa iei in calcul o adancime de taiere ceva mai mare decat ai nevoie ca sa fii sigur ca nu o sa ai probleme.

Ghidaj luminos sau laser. E important sa ai vizibilitate asupra zonei de lucru, mai ales atunci cand incepe sa se umple de rumegus (in caz in care nu cureti dupa fiecare taietura).

Posibilitatea conectarii la un aspirator. Atunci cand tai lemn atelierul se umple de rumegus oricat ai curata, de aceea e important sa verifici daca fierastraul este prevazut cu tubul cu filet pentru aspirator. Sa nu uiti nici de ochelarii de protectie, nu stii niciodata in ce directie sar aschiile!

Picioare de sustine. Aceastea sunt importante in cazul in care nu ai un banc pe care sa tii fierastraul sau daca trebuie sa il muti periodic. Daca lucrezi cu fierastraul  doar in atelier poti sa optezi si pentru unul care nu vine cu masa de lucru in dotare, sunt oricum doar cateva modele care o au in setul de livrare.

Vezi si:  Hidroizolatiile lichide sunt o solutie eficienta pentru casa ta

Glisare. In cazul fierastraielor stationare, bratul basculant (panza, manerul cu intrerupator, motorul) se poate deplasa cu ajutorul a 2 bare de sustinere pentru a permite taierea/debitarea, materialelor cu latimi mai mari.

Indiferent daca alegi un fierastrau din gama profesionala, semiprofesionala sau hobby, asigura-te ca il folosesti doar cu echipament de protectie si doar pentru scopul in care a fost conceput.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here