Ghid pentru noile etichete de eficienta energetica la aparatele de aer conditionat

0
10098
aer conditionat de calitate Vollmax

Incepand cu data de 1 martie 2021 au intrat in vigoare noile etichete energetice aprobate de Uniunea Europeana. Spre deosebire de manualul de utilizare care prezinta produsul si functiile acestuia in detaliu, eticheta energetica este lipita direct pe aparatul de aer conditionat sau pe cutia acestuia. Daca principalul criteriu este cel de a cumpara un aparat care se consume putin si sa fie cat mai silentios atunci toate informatiile sunt disponibile direct pe eticheta.

Astfel, daca te pregatesti sa achizitionezi un nou aparat de aer conditionat si nu stii care sunt cele mai importante aspecte la care sa fii atent, ti-am pregatit un mic ghid citire a etichetei.

Mai multe clase energetice dar mai bine separate

In primul rand,paleta de culori de pe vechile etichete a fost mentinuta. In mod intuitiv paleta incepe de la culoarea verde inchis. Aceasta este clasa energetica cea mai economica, si se incheie cu rosu, care simbolizeaza clasa energetica cea mai neprietenoasa cu mediul. Culorile din interiorul paletei reprezinta in mod descrescator clasele energetice in care se incadreaza aparatul de aer conditionat. In total sunt sapte astfel de clase energetice iar fiecareia ii este atribuita cate o litera.

In al doilea rand, spre deosebire de eticheta anterioara, care a fost in vigoare intre 2014  si inceputul anului 2021, fiecare clasa are atribuita o litera distincta. Nu mai exista sistemul A+, A++ si A+++. A +++ este marcata cu litera A, A++ este marcata cu litera B iar A+ este marcata cu litera C. Noile insemne cuprind litere de la A la G, fata de literele A pana la D cum era cazul pana acum. Se doreste ca prin aceasta schimbare clientii sa nu mai fie confuzi cand citesc aceste etichete.

Totodata, noua masura face mai greu acesibila includerea unui aparat de aer conditionat in clasa A. Asadar, este o schimbare binevenita pentru consumatorii care nu diferentiau intre cele trei categorii marcate cu litera A. In plus aceasta masura reprezinta si un imbold pentru producatori de a lansa pe piata produse tot mai eficiente energetic.

Informatii suplimentare cu codul QR

Dupa marcajele de clasa energetica urmeaza indicatorul cu privire la consumul anual de energie. Acesta este trecut pe eticheta in KWh.

De asemenea, s-a redus numarul de iconite afisate pe eticheta. Acestea sunt insa mai mari si au un design mai modern. Dar consumatorii pot sa gaseasca mai multe informatii daca vor scana codul QR din partea dreapta a etichetei. Acest cod QR nu era disponibil pe vechile etichete ale aparatelor de aer conditionat pentru locuinte.

Se estimeaza ca in urma implementarii noilor etichete de efieienta energetica pentru aparatele de aer conditionat dar si la alte electrocasncie, o gospodarie va economisi in medie 15 euro pe an la facturile de electricitate.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here