Îmbrăcăminte reflectorizantă – cum funcționează?

0
3672
Îmbrăcăminte reflectorizantă – cum funcționează

Îmbrăcămintea reflectorizantă este îmbrăcămintea din material fluorescent cu bandă sau forme reflectorizante adăugate.

Cum funcționează aceasta?

Razele ultraviolete ale soarelui reacționează la culorile fluorescente pentru a le face să pară „strălucitoare”, crescând vizibilitatea în timpul zilei. Efectul este mai puternic în condiții de lumină slabă, cum ar fi ceață sau spre amurg. Noaptea, lumina provenită de la surse precum farurile mașinii sare în zonele reflectorizante pentru a face banda să strălucească, sporind vizibilitatea pe timp de noapte.

Purtând îmbrăcăminte reflectorizantă, care are materiale fluorescente, te va ajuta să fii văzut ziua, la amurg și noaptea.

Îmbrăcăminte reflectorizantă pentru zi

Așa cum spuneam, culorile fluorescente te ajută să fii văzut în timpul zilei și aproape de amurg. Funcționează foarte bine pe vreme întunecată sau ploioasă și când lumina zilei se estompează.

Într-o zi ploioasă, șoferilor le este greu să vadă pietonii și bicicliștii, așa că este o idee bună să poarte geci reflectorizante de calitate sau orice altceva fluorescent. Culorile fluorescente arată foarte strălucitoare datorită modului în care absorb și emit diferite tipuri de lumină. Mulți oameni nu își dau seama, dar culorile fluorescente nu apar în întuneric. Pentru a fi văzut de șoferi noaptea ai nevoie de ceva reflectorizant.

Îmbrăcăminte reflectorizantă pentru noapte

Materialele reflectorizante funcționează noaptea prin respingerea luminii de la o sursă. Pentru a funcționa corect, trebuie să fie întuneric și trebuie să existe o sursă de lumină, cum ar fi farurile mașinii.

Lumina poate fi reflectată și de obiecte albe sau palide, cum ar fi un ziar sau o geantă albă. Acestea vor reflecta lumina, dar o împrăștie în toate direcțiile, astfel încât șoferul va vedea o oarecare luminozitate. Cu toate acestea, materialele reflectorizante speciale funcționează mult mai bine. Ele sunt numite „retro-reflectorizante” deoarece sunt proiectate să trimită cea mai mare parte a luminii înapoi la sursa sa, în loc să o împrăștie. Lumina de la farurile mașinii se va întoarce direct către șofer, care va vedea cu adevărat bine materialele reflectorizante. Materialele reflectorizante pot ajuta șoferii să te vadă cu trei secunde mai devreme noaptea, ceea ce îți poate salva viața.

Diferite tipuri de materiale retro-reflectorizante

Banda microprismatică este realizată din vinil plastic special. O mulțime de forme de prisme minuscule sunt sigilate în interior. Aceste prisme aruncă lumina în jur și apoi direct înapoi la sursă. Această bandă de plastic este destul de costisitoare, dar este foarte durabilă și poate arăta grozav, deoarece poate fi realizată în multe culori, forme diferite și poate avea chiar un efect holografic.

Probabil că ai văzut benzile reflectorizante de culoare gri argintiu de pe jachetele galbene pe care le poartă constructorii. Aceasta se numește bandă de mărgele de sticlă. Când lumina strălucește asupra lor noaptea, acestea reflectă o lumină albă. Banda de mărgele de sticlă este ieftină și ușor de adăugat la o îmbrăcăminte, ceea ce este unul dintre motivele pentru care este atât de populară. O poți vedea pe vestele tradiționale de lucru create special pentru meseriile cu risc crescut de accidentare.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here