Incaltaminte de protectie: echipament de protectie esential

0
1989
incaltaminte-de-protectie

Pantofii de protectie sunt supusi unor reglementari specifice si trebuie sa indeplineasca standardele care garanteaza calitatea acestora. Leziunile piciorului reprezinta in jur de 7% din accidentele de munca – patrunderea corpurilor straine in arcul piciorului, lacerarea sau zdrobirea (accident cu echipament de ridicat, obiecte grele etc.) sau alunecare, miscare gresita etc. Pantofii de protectie sunt necesari in prevenirea oricarei situatii riscante pentru a garanta protectia piciorului muncitorului si ar trebui sa fie alesi in stransa legatura cu functiile operatorului.

Alege pantofii de protectie in functie de riscuri

In functie de cerinte, pantofii de protectie asigura protectie impotriva strivirii, perforarii, riscurilor chimice, termice, biologice, mecanice etc. Ergonomia pantofilor de protectie depinde, de asemenea, de situatiile de risc la locul de munca. Cumpara cea mai buna incaltaminte de protectie pentru a fi mereu in siguranta.

Disponibile in diferite modele, pantofii de siguranta au protectii specifice legate de functia operatorului: zidar, tamplar, lacatus, sudor, electrician, operator de masini, dar si bucatar, angajat din fabrica si laborator etc. De la o profesie la alta, operatorului i se poate cere, asadar, sa poarte bocanci de protectie, cizme de siguranta, pantofi de protectie sau alt tip de echipament de siguranta. Tipul de incaltaminte este determinat de riscurile prezente la locul de munca. Dincolo de recomandarile legislatiei muncii, este necesar sa adaptezi echipamentul de protectie la locul de munca. Muncitorul ar trebui sa ia in considerare:

  • conditiile climatice in care se lucreaza (umed, rece, cald etc.);
  • mobilitatea – sa poarte incaltaminte usoara de siguranta daca merge toata ziua;
  • confortul – materialul din care este confectionata incaltamintea, captuseala, talpa, etc;
  • respirabilitatea incaltamintei de siguranta.
Vezi si:  In ce consta secretul confortului in casa?

Standardele care reglementeaza incaltamintea de protectie

Standardele sunt o garantie a calitatii. Pentru a alege incaltamintea de protectie potrivita, este, prin urmare, necesar sa se ia in considerare cerintele profesiei si functia angajatului, sa se faca referire la recomandarile legislatiei muncii si sa se potriveasca nevoilor personalului. Standardul de incaltaminte de protectie este EN 345 ​​si vine in 3 grade de protectie.

  • EN 345 ​​S1

Standardul EN 345 ​​S1 acopera pantofii de protectie din piele si alte materiale (cu exceptia cauciucului si a oricarui alt polimer). Pantofii de protectie S1 indeplinesc cerintele de baza. Sunt echipati cu material de protectie rezistent la impactul de 200 jouli, spatele este inchis si beneficiaza de proprietati antistatice si absorbtie de socuri in calcai.

  • EN 345 ​​S2

EN 345 ​​S2 incorporeaza cerintele incaltamintei S1. Pantofii S2 (sau S4 pentru pantofii din polimer) au, de asemenea, o suprafata rezistenta la patrunderea si absorbtia apei. Acest tip de incaltaminte de protectie este ideal pentru functii in medii umede sau pentru munca in exterior.

  • EN 345 ​​S3

EN 345 ​​S3 are cerintele de baza pentru pantofii S2 (sau S5 pentru pantofii din polimer) si, in plus, pantofii S3 beneficiaza de talpi anti-perforatie si cu bot ridicat si mai gros. In plus fata de standardul EN 345, pantofii si cizmele de protectie trebuie sa indeplineasca standardul XPS 73-012, care reprezinta rezistenta la alunecare pe pardoselile industriale netede si umede.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here