Pompa pentru apa curata sau pompa apa murdara?

0
11475
pompa-pentru-apa-curata-sau-pompa-apa-murdara

Pompa de apa este un dispozitiv de pompare a apei, autoinvelant si actionat de un motor cu combustie interna ori un motor electric. Functionarea acestei unitati are loc in felul urmator: motorul actioneaza diafragma sau rotorul pompei. In consecinta, se creeaza un vid sub actiunea caruia apa intra in furtunul de aspiratie si apoi este descarcata in conducta de presiune exterioara.

Datorita prezentei unui motor autonom, functionarea poompelor de apa nu depinde de sursele externe de energie (retea electrica ori alimentare cu gaz). Acest lucru permite folosirea lor pentru a efectua o varietate de lucrari: irigatii, alimentarea cu apa a cladirilor, pomparea apei din puturi, stingerea focului si curatarea foselor.

Caracteristicile tehnice ale pompei de apa

Cele mai importante caracteristici ale motopompei sunt trei:

  • productivitatea (masurata in litri de lichid pompata in 1 min);
  • inaltimea la care este refulat lichidul;
  • adancimea de aspiratie;

In functie de tipul de combustibil utilizat, motopompele autonome sunt impartite in trei grupe. Trebuie de mentionat ca motopompele cu benzina si gaz au un design similar. In dependenta de conditiile de functionare, motopompele se clasifica in felul urmator:

  • pentru pomparea apei curate;
  • pentru pomparea apei usor poluate si curate;
  • pentru pomparea apei foarte poluate si a mizeriilor (pompa apa murdara);

Pompa apa murdara

Pompa apa murdara are o performanta si capacitate extrem de ridicata. Prin acest dispozitiv care pompeaza apa murdara cu namol pot trece particule cu un diametru de pana la 2,5 cm. O alta optiune utila pentru astfel de motopompe este accesul rapid la o pompa pentru extragerea obiectelor solide, care sunt mai mari decat capacitatea lor de transportare.

Performanta motopompelor de uz casnic pentru pomparea apei murdare poate ajunge la 2000 de litri pe minut cu o inaltime de refulare de pana la 35 m. Diametrele conductelor de admisie si evacuare se situeaza in intervalul de la 50 mm pana la 100 mm.

Pompa apa curata

Motopompa pentru pomparea apei curate functioneaza, de regula, pe un motor in doi timpi. Performanta acestor instalatii este relativ scazuta (6-8 metri cubi pe ora). Datorita mobilitatii, greutatii reduse si dimensiunilor compacte, aceste pompe sunt foarte populare in randul proprietarilor de cabane mici sau de parcele neelectrificate.

Ce fel de pompa sa alegem?

Pentru cabana de vara si gradina nu este necesara o putere si o performanta iesita din comun. Pentru stropitul gradinii se poate folosi o unitate care este capabila sa pompeze 130 de litri de apa curata intr-un minut si sa o ridice la o inaltime de 6-7 metri. Daca insa vorbim de aprovizionarea cu apa a unei case de tara, atunci trebuie sa acordam atentia modelelor cu o capacitate de cel putin 500-800 l/min si o inaltime de 25-35 de metri.

In acest articol v-am descris pe scurt caracteristicile pompelor de apa pe care le puteti utiliza in gospodarii si care este diferenta dintre o pompa de apa curata si pompa apa murdara, insa o informatie mai detaliata v-o pot oferi managerii magazinelor care comercializeaza acest tip de produse.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here