Repatrierea pe cale rutieră a celor decedați în Germania

0
3468
5. Repatrierea pe cale rutieră a celor decedați în Germania

Este ceva normal să îți dorești o viață mai bună, așa că îi înțelegem perfect pe cei care au ales calea străinătății în acest scop. Mult prea mulți români au optat pentru această variantă, iar Germania se numără printre destinațiile preferate de aceștia. Din păcate, sunt multe accidente de muncă, sau din varii motive are loc decesul celui plecat în speranța unui trai mai bun. Primirea unei astfel de vești nu este niciodată ușoară, iar unica dorință a membrilor acesteia este să îi aducă înapoi acasă corpul neînsuflețit. Aici intervin firmele profesioniste de repatriere decedați, care se pot ocupa de toate formalitățile care se impun în acest caz. De asemenea inainte de a incepe obtinerea documentelor de repatriere din Germania, familia va trebui să decidă dacă transportul se va face pe calea aeriană sau cea terestră. De aceasta din urmă ne vom ocupa și noi în rândurile următoare.

Respectarea cadrului legal

De regulă, transportul internațional pe cale rutieră este cel mai des folosit atunci când vine vorba despre decesele care au loc pe teritoriul Europei, pentru că distanțele nu sunt chiar atât de mari, și nici costurile atât de ridicate precum cele presupuse de transportul aerian.

În mod normal, transportul corpului celui neînsuflețit se face doar cu respectarea prevederilor legale aflate în vigoare, a condițiilor de transport, și cu toate actele de care este nevoie în vederea repatrierii. Este nevoie și de o mașină mortuară echipată complet, prevăzută cu instalații de climatizare și care are toate autorizările pe care le cere în acest sens Uniunea Europeană. De aceea aminteam ceva mai sus de faptul că este nevoie de o firmă profesionistă de repatriere decedați, care să se ocupe așa cum trebuie de toate aceste formalități și nu numai. Atenție, nu se permite ca transportul internațional al persoanei decedate să fie efectuat de către membri ai familiei acestuia.

Șoferi profesioniști

Pentru transportul funerar internațional pe cale terestră se vor folosi șoferi auto profesioniști, care trebuie să cunoască măcar o limbă de circulație international și care sunt bine instruiți în ceea ce privește repatrierea celor decedați.

Conform reglementărilor legale aflate în vigoare, transportul corpului celui decedat se face după ce acesta a fost așezat mai întâi într-un sicriu de zinc sigilar, apoi în cel de lemn. Este nevoie ca mașinile de transport să fie dotate cu instalații de climatizare și care sunt omologate RAR pentru acest tip de transport. Evident, starea de funcționare a lor trebuie să fie pur și simplu perfectă.

Etapele repatrierii pe calea rutieră

Ca și în cazul transportului pe calea aerului, și aici trebuie parcurse anumite etape. Se începe, în mod normal, cu contactarea unei firme de repatriere decedați care are acreditare în Germania, dacă aceasta este țara unde a avut loc decesul. Se vor alcătui toate actele de care este nevoie pentru transportul funerar, se va prelua trupul celui decedat, care mai întâi va fi îmbălsămat și abia apoi așezat în cele două sicrie. Urmează așezarea sicriului în mașina funerară și apoi, efectuarea transportului funerar internațional. După ce a ajuns în țară, mașina funerară se va achita și de transportul sicriului până la destinație, va urma predarea defunctului și a documentelor, în original, către membrii familiei, dar și a facturii și a dovezilor de plată.

Care sunt actele necesare

Există, de asemenea, numeroase acte necesare: pașaportul mortuar – care nu mai este necesar atunci când se optează pentru incinerare, certificate de deces, certificatul constataror al decesului, certificatul care dovedește că trupul celui decedat a fost îmbălsămat, autorizația pentru transport funerar internațional a mașinii.

Cât costă și, mai ales, cât durează transportul funerar pe cale rutieră

Aici este destul de dificil de oferit cifre exacte, pentru că suma finală depinde de mai multe costuri. În primal rând, este vorba despre distanța care urmează să fie parcursă, care sunt costurile necesare pentru eliberarea documentelor legale, greutatea defunctului, dimensiunile sicrielor, serviciile de toaletare și îmbălsămare, și multe altele. Este posibil așadar să fie nevoie de sume cuprinse între 1.500 și chiar 4.000 de euro. Referitor la durată, dacă apelezi la profesioniști, care știu exact ce trebuie să facă, nu ar trebui să dureze mai mult de 48 de ore.

Nu se plătește nimic pentru cei care au încheiat o poliță de asigurare

În cazul în care persoana care a încetat din viață s-a gândit și la această posibilitate și a încheiat o poliță de asigurare de viață, atunci membrii familiei rămași în urmă nu va trebui să plătească niciun ban. Toate cheltuielile vor fi deduse de la firma asiguratoare, fără niciun fel de contribuție financiară din partea celor dragi rămași acasă.

Ce se include în pachetul funerar de repatriere

În cadrul pachetului funerar de repatriere trebuie să se afle asigurarea transportului funerar internațional realizat cu mașini omologate în acest sens, sicrie speciale de zinc și lemn, ridicarea trupului celui decedat, pregătirea lui și alcătuirea tuturor actelor necesare.

Autorizație specială de transport funerar internațional

La prima vedere, nu pare prea complicat să te ocupi de ceea ce înseamnă repatrierea trupului celui care a încetat din viață peste hotare. Recomandarea noastră este să se opteze însă mereu pentru o firmp profesionistă, și care obligatoriu trebuie să aibă o autorizare pentru acest tip de transport, parcul auto să conțină mașini funerare omologate, și personal bine instruit. În acest caz vei avea parte de o repatriere fără probleme, și în cel mai scurt timp posibil, trupul celui drag va fi acasă, unde va fi înmormântat în pământul țării.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here