Popularitatea medicinei complementare și alternative a crescut în ultimile decenii, iar uleiurile esențiale pentru aromaterapie au avut un rol imens in asta.
Dar ce sunt mai exact uleiurile esențiale? Persoanele noi care vor să înceapă călătoria aromaterapiei trebuie să știe că aceste uleiuri incredibil de puternice – dintre care unele există de mai multe secole – sunt extrase din plante pentru a capta aromele lor, mirosurile și proprietățile benefice în general.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de uleiuri esențiale pentru aromaterapie și proprietățile lor:
Ulei de scorțișoară
Uleiul de scorțișoară este derivat din arborele Cinnamomum verum. Înregistrările istorice au arătat că acest ulei a fost folosit pentru beneficiile sale pentru sănătate încă din anul 1550 î.Hr. de către egipteni.
Uleiul de scorțișoară are un miros ușor picant și aromat, care te face instantaneu să te simți confortabil. De asemenea, uleiul de scorțișoară este antibacterian, antiinflamator și antimicrobian. Prin urmare, conține diferiți antioxidanți puternici care pot lupta împotriva bolilor de inimă, a tulburărilor neurologice și a problemelor respiratorii. Mai poate fi folosit pentru ameliorarea durerilor, tratarea răcelilor și calmarea mușchilor tensionați.
Ulei de lavandă
Uleiul de lavandă este extras din florile plantei Lavandula angustifolia prin tehnica distilării cu abur. Uleiul în sine (ca produs finit) conține diferiți compuși, cum ar fi: camforul, linaloolul și eucaliptolul.
Se spune că uleiul de lavandă este un centru de putere al antioxidanților, având, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Unele dintre aceste proprietăți fac ca uleiul de lavandă să fie excelent nu doar pentru aromaterapie, dar și pentru îngrijirea pielii și pentru masajul relaxant.
Acest tip de ulei pentru aromaterapie este foarte căutat deoarece mirosul acestuia ajută la relaxare. De asemenea, poate acționa ca un antidepresiv și sedativ, ajutând în tratarea insomniilor, stresului și anxietății.
Ulei de lămâie
Acest tip de ulei este extras din arborele de lămâie și este recunoscut după mirosul proaspăt și curat. Uleiul de lămâie are, de asemenea, multe beneficii de frumusețe și sănătate, fiind un puternic agent antiseptic și antibacterian. De asemenea, poate fi utilizat ca un astringent.
Una dintre componentele majore ale uleiului de lămâie este D-limonenul – benefic în diminuarea ridurilor și a liniilor fine, promovând în același timp pielea tonifiată cu aspect sănătos. Când uleiul de lămâie este inhalat prin aromaterapie, vaporii pot acționa ca un antidepresiv, ridicând instantaneu starea de spirit.
Ulei de eucalipt
Uleiul este extras din arborele de eucalipt prin procesul de distilare cu abur și are un miros puternic care este ușor de distins de celelalte tipuri de uleiuri. Aromaterapia cu ulei de eucalipt ajută la stimularea organismului, îi reechilibrează temperatura și oferă ajutor instant împotriva migrenelor, febrei și durerilor de cap.
De asemenea, uleiul de eucalipt poate fi eficient în tratamentul bolilor respiratorii, cum ar fi congestia toracică și tusea.
Ulei de rozmarin
Spre deosebire de planta de rozmarin în sine, uleiul esențial de rozmarin poate face o cameră să miroasă ca o pădure tropicală. Datorită mirosului său puternic și minunat este utilizat pe scară largă în produsele naturale de baie.
Aromaterapia cu ulei de rozmarin poate ajuta la scăderea nivelului de cortizol – un hormon responsabil pentru stres. De asemenea, atunci când este aplicat la nivel local, proprietățile uleiului pot crește activitatea undelor cerebrale.
Deși uleiul esențial 100% pur este extrem de greu de fabricat și de găsit pe piață, încearcă să alegi acele sticluțe de uleiu care rămân fidele compoziției lor. Acest lucru înseamnă că uleiul nu trebuie să conțină parfumuri sau orice alți aditivi chimici.
Intră pe zodiacool.ro pentru o gamă de uleiuri esențiale diversificată și alege-ți ce ți se potrivește!