Tipurile de ventilatoare industriale si rolul acestora

0
1734
Tipurile de ventilatoare industriale si rolul acestora

Aerisirea unei incaperi este extrem de importanta, dar in cazul unui spatiu mai mare, cum este cazul halelor industriale, de exemplu, aceasta aerisire nu se poate realiza prin simpla deschidere a unor ferestre. De aceea, este foarte important sa se instaleze un sistem de aerisire adecvat, care sa contina si ventilatoare industriale.

Categoriile ventilatoarelor industriale

Piata sistemelor de exhaustare este una care cuprinde o gama foarte vasta de produse, iar ventilatoarele industriale se impart pe mai multe categorii. In functie de constructia ventilatorului, acestea se impart in:
ventilatoare industriale axiale;
ventilatoare industriale centrifugale – au forma de melc, actionand prin tragerea aerului spre centru, comprimarea si expulzarea acestuia prin varful exterior al ventilatorului;
ventilatoare industriale transversale – au un diametru lung, actionand prin intermediul unui rotor cu pedale ce absoarbe aerul printr-o parte a rotorului si o expulzeaza pe cealalta parte.

O alta categorie se refera la locul in care sunt amplasate ventilatoarele industriale, acestea fiind ventilatoare de perete, de acoperis sau de tavan. De asemenea, ventilatoarele pot fi impartite si in ventilatoare industriale fixe si ventilatoare industriale portabile.

Care este rolul ventilatoarelor industriale?

Principalul rol al ventilatoarelor industriale este, evident, cel de a ventila aerul si de a-l misca. Ele fac parte dintr-un sistem de ventilatie utilizat pentru a inlocui aerul toxic, incarcat cu substante si particule periculoase, cu aer proaspat, curat, la temperatura dorita.

Totusi, pe langa acest rol principal, ventilatoarele industriale mai au si alte efecte si chiar beneficii, printre acestea fiind urmatoarele:

rolul igienic – acest aspect al ventilatoarelor industriale se refera la reimprospatarea aerului dintr-un spatiu industrial care este incarcat cu diferite substante nocive, care sunt eliminate si inlocuite cu aer curat, prin ventilatie mecanica;
confort – ventilatoarele au rolul de a crea un mediu confortabil pentru angajati astfel incat acestia sa aiba o eficienta mai ridicata in timpul lucrului; un aer inchis sau prea cald poate afecta capacitatea de concentrare a oamenilor, prin urmare si randamentul acestora in timpul activitatii;
rolul tehnologic – in acest caz este vorba despre ventilatoarele industriale utilizate pentru functionarea unor instalatii sau utilaje;
actiunea in caz de avarie – pe langa aerisirea incaperilor, ventilatoarele industriale au si rolul de a actiona in zonele in care se pot acumula vapori sau substante explozibile, inflamabile sau toxice. Aceste acumulari pot aparea in urma unor accidente in functionarea unor utilaje sau instaltii tehnice.

Ventilatoarele industriale, care fac parte din sistmele de exhaustare, sunt utilizate in foarte multe industrii, de la domeniul tehnologic, pentru ventilarea aerului incarcat de substante gazoase si materii solide, la aplicatii industriale, pentru racirea diferitelor echipamente sau materiale, pana la domeniul constructiilor, pentru uscarea spatiilor umede si chiar in spatiile comerciale, pentru ventilarea unui spatiu mare, cu un tranzit de persoane considerabil.

De aceea, in alegerea unui astfel de ventilator ar trebui sa se tina cont, in primul rand, de aplicatiile pentru care va fi utilizat, precum si de caracteristici cum ar fi capacitatea de ventilare, materialele din care este realizat si nivelul de zgomot.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here