Tot ce este important sa stii despre incercarea la presiune hidraulica

0
14484
incercarea la presiune hidraulica

Utilizatorii de centrale termice care necesita autorizarea de catre CNCIR, in conformitate cu legislatia, trebuie sa supuna centrala unor teste de presiune specifice. Aceste teste sunt foarte importante, deoarece functionarea centralei este oprita pentru o perioada specifica.

Companiile care implementeaza astfel de teste colaboreaza cu inspectorii CNCIR care autorizeaza cazanul, ceea ce inseamna ca oprirea acestuia va fi aleasa in perfect acord cu proprietarul, pentru ca activitatea sa nu fie perturbata.

Ce implica activitatea prin care sunt facute probe de presiune

Sunt mai multe aspecte implicate in luarea unor probe de presiune relevante, astfel incat etapa de autorizare a functionarii centralei termice sa fie finalizata cu succes.

Testele trebuie sa fie facute pentru toate armaturile hidraulice care sunt montate si deja izolate. Testul va fi facut cu un lichid neutru sau chiar cu apa, respectand o presiune foarte bine stabilita, in conformitate cu documentatia tehnica specifica si avand o temperatura maxima de 50 de grade. De asemenea, pentru ca testul sa fie relevant este foarte important ca temperatura minima sa nu scada sub 5 grade.

ABC Control exprima cele mai importante aspecte ale testelor:

  • Presiunea hidraulica din test si durata trebuie sa fie cele prevazute in documentatia aferenta centralei;
  • In cazul in care documentele nu prevad, durata testelor este cel putin egala cu 10 minute;
  • In momentul probelor de presiune hidraulica, centrala trebuie sa aiba doua manometre pentru control, cu o verificare metrologica valabila.

Cand nu sunt necesare probe pentru centrale termice?

Sunt mai multe situatii in care pot a nu fie necesare probe si teste pentru centrale termice. In momentul in care cazanele sunt produse noi, care sunt trimise la destinatie asamblate de producator, atunci cand sunt indeplinite in mod cumulativ toate conditiile de mai jos, nu sunt necesare testele:

  • Incercarile si testele pentru presiune hidraulica sunt facute de catre producator si din momentul in care au fost executate nu a trecut o perioada mai lunga de 2 ani;
  • Cazanul nu este deformat vizibil in urma transportului sau in urma instalarii;
  • La instalare nu s-au implementat lucrari de sudare in zonele de presiune ale centralei.

De ce se recomanda colaborarea cu firme cu experienta?

Este recomandat ca pentru probele la care centrala este supusa sa fie alese companii cu experienta pentru ca atunci cand calitatea serviciilor este inalta, siguranta este mai mare. Specialistii implicati in teste sunt de obicei specializati in acest sens, au toate autorizatiile necesare si isi asuma responsabilitatea pentru orice ar putea sa nu mearga bine.

Companiile specializate au toate autorizatiile necesare, ANRE, ISCIR, ISU si altele. De asemenea, multe astfel de companii au un sistem special pentru managementul calitatii respectand cele mai riguroase standarde in acest sens, dar si un sistem special de management al mediului, care de asemenea se pliaza pe cele mai noi standarde.

Tinand cont de tipul de centrala, pentru ca lucrarile sa fie evaluate corect, preturile acestor servicii sunt comunicate in general, doar in urma discutiei dintre proprietar si un reprezentant al companiei pentru a fi stabilite toate detaliile.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here