Ar trebui interzisa lovitura cu capul in minge la copii?

0
13005

Scotia are intentia de a interzice copiilor cu varsta de sub 12 ani sa loveasca mingea cu capul in timpul partidelor de fotbal. O masura de prevenire cel putin inedita in Europa. Conform mai multor studii, lovitura cu capul i-ar expune pe acestia la mai multe boli cerebrale odata ajunsi la varsta adulta.

Federatia scotiana de fotbal (SFA) vrea sa le interzica copiilor cu varsta de sub 12 ani sa mai dea cu capul in minge. Scotia ar fi prima tara din Europa care aplica aceasta masura, dupa Statele Unite ale Americii care au lansat aceasta masura, in 2015, in urma unor scandaluri provenite de la fosti sportivi profesionisti, afectati de dementa, mai ales in fotbalul american.

Risc crescut de boli neurodegenerative. In octombrie, un studiu efectuat de catre Universitatea Glasglow, pe un grup de fosti fotbalisti a scos la iveala faptul ca acestia din urma aveau un risc crescut de 3,5 ori mai mare sa moara de o boala degenerativa decat media.

Exista o serie de intrebari cu privire la varsta limita. Conform speculatiilor, aceasta ar fi 12 ani. Ceea ce inseamna ca un copil de 13 ani poate efectua lovituri cu capul fara probleme. Daca riscul este unul sigur in cazul unor discipline cum este boxul, rugby sau fotbal american, in cazul acestuia din urma concluziile nu sunt 100% incheiate. Riscul este prezent atat in cazul amatoriolor cat si in cazul profesionistilor.

Cu toate acestea, mai multe studii stiintifice explica deja ca aceste lovituri cu capul prezinta un anumit risc. Si poate provoca un risc crescut de boli cerebrale. Mai ales un risc crescut de dementa odata ajuns la varsta adulta.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here