In cadrul unui studiu efectuat in Finlanda asupra “ipotezei biodiversitatii”, copiii au fost impartiti in doua grupe cu scopul de a evalua rolul care il joaca mediul inconjurator asupra sistemului lor imunitar. Concluziile sunt urmatoarele: microbiota celor care au acces mai des in spatiile verzi este cu mult ameliorat spre deosebire de cei care stau mai mult in casa sau au obiceiul sa se joace pe beton.
Un studiu realizat in gradinitele finlandeze demonstreaza beneficiile biodiversitatii asupra sistemului imunitar. Copiii au fost impartiti in doua grupe: un grup avea acces la spatiile verzi, celalalt grup trebuia sa se multumeasca cu o curte din beton. Primul grup a dezvoltat un mai bun sistem imunitar.
Microbiota fragilizata in zonele urbane
Aceasta teorie a rolului mediului inconjurator asupra sistemului imunitar este deja cunoscuta sub numele de “ipoteza biodiversitatii”. Aceasta teorie afirma faptul ca biodiversitatea permite limitarea unor boli de origine imunitara si, ca, drept urmare, zonele urbane pot fragiliza microbiota.
Rezultatele acestui studiu sustin ipoteza biodiversitatii si conceptului conform caruia o biodiversitate slaba in mediul urban, in mijlocul vietii moderne poate duce la un sistem imunitar needucat si drept urmare sa creasca riscul aparitiei bolilor provocate de un sistem imunitar slabit.
Diferenta din ziua a-28-a
Acest studiu a fost efectuat asupra unor copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani, proveniti din gradinitele urbane. Copiii care au participat la studiu proveneau din 10 gradinite urbane al caror curti nu erau atat de vegetalizate. Inca din ziua 28 a studiului, oamenii de stiinta au constatat faptul ca microbiota celor care aveau acces la spatiile verzi era imbunatatita in raport cu ceilalti.
Acest studiu va trebui sa fie realizat pe o scara mult mai larga, mai vasta, pentru a verifica daca aceste concluzii sunt inca valabile.