Fii cool, fă sport! Obezitatea la copii și adolescenţi a crescut de 10 ori în ultimele decenii

0
27030

Obezitatea la copii și adolescenţi (cu vârste între 5 și 19 ani) a crescut de 10 ori în ultimele patru decenii.

Acesta e tristul adevăr care reiese dintr-un nou studiu efectuat de Colegiul Imperial din Londra și Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În cazul în care tendințele actuale continuă, vor fi mai mulți copii și adolescenți obezi decât slabi (subponderali) în numai trei ani (până în 2022).

Acest studiu a analizat măsurătorile greutăţii și înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați într-un studiu epidemiologic. Peste 1000 de cercetători au contribuit la acest studiu (dintre care 12 autori şi colaboratori din România), care a analizat indicele de masă corporală (IMC) și modul în care obezitatea sa schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016.

În această perioadă, rata obezității la copii și adolescenți din lume a crescut de la mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți) în 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) și la aproape 8% l baieti în 2016. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane în 1975 la 124 milioane în 2016.

obezitate_02935800Sunt mai mulți băieți obezi decât fete

Autorul principal, profesorul Majid Ezzati, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat: “În ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii şi adolescenţi au crescut la nivel mondial şi continuă să creasca în ţările cu venituri mici şi medii. Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului și al politicilor alimentare pe tot globul, alimentele nutritive sănătoase fiind prea scumpe pentru familiile și comunitățile sărace. Tendința prezice o generație de copii și adolescenți care cresc obezi și, de asemenea, malnutriți. Avem nevoie de modalități de a face alimente sănătoase și nutritive mai accesibile la domiciliu și la școală, în special în familiile și comunitățile sărace, precum și în reglementări și taxe pentru a proteja copiii de alimente nesănătoase “.

Vezi si:  Sfaturi utile pentru alegerea unor haine de calitate pentru copii

În România, datele au provenit din studii efectuate de Universităţile de Medicină din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ţara noastră în 2016, 19,7 % dintre fete şi 29.2% dintre băieţi erau supraponderali, iar 5% dintre fete şi 10,7% dintre băieţi erau cu obezitate. La cealaltă extremă, 15.3% dintre fete şi 13.3% dintre băieţi erau subponderali, iar 2.8% dintre fete şi 2.8% dintre băieţi erau cu deficit ponderal moderat şi sever. În ultimii 10 ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv, în anul 2006, 14 % dintre fete şi 19.4 % dintre băieţi erau supraponderali, iar 3% dintre fete şi 5.5% dintre băieţi erau cu obezitate. Procentul băieţilor cu obezitate s-a dublat în ultimii 10 ani. În această perioadă de creştere economică pentru România s-a petrecut şi o tranziţie nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii și adulți, cu afectarea sănătăţii pe tot parcursul vieții.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here