Scarlatina, care afecteaza in general copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani a fost eradicata in anul 1940. Insa, in anul 2011, a inceput sa reapara in China si in Regatul Unit. Care sunt simptomele aceste maladii infantile si cum se poate trata?
Scarlatina este o maladie eruptiva de origine bacteriana. Este cauzata de o bacterie, streptococ beta-hemolitic din grupa A. Este vorba despre o patologie infantila care afecteaza in general copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani. Copiii mai mari si adultii sunt cel mai adesea imunizati. Chiar daca scarlatina a fost eradicata in anul 1940, unele cazuri au fost descoperite in China si in Regatul Unit incepand cu anul 2011. Un studiu publicat in 2011 in revista Nature dezvaluie totusi ca reaparitia acestei boli se datoreaza unor clone ale scarlatinei.
Cum se transmite aceasta boala?
Scarlatina se transmite prin secretiile prezente in nas si in faringe. Transmiterea poate avea loc in momentul in care o persoana infectata vorbeste, tuseste sau stranuta dar si prin intermediul unui obiect contaminat si a mainilor murdare. Se transmite cu deosebita usurinta in colectivitate, la cresa sau la gradinita. O persoana care sufera de scarlatina poate fi contagioasa timp de 24 de ore inainte de aparitia primelor simptome si pana la 48 de ore dupa luarea de antibiotice.
Care sunt simptomele scarlatinei?
Primele simptome ale scarlatinei pot aparea intre doua si sapte zile dupa contaminare. Cele mai curente manifestari ale bolii sunt:
– O febra ridicata;
– Frisoane;
– O angina, care se manifesta prin amigdale si ganglioni umflati precum si dificultati de deglutitie;
– Dureri de cap;
– Dureri abdominale;
– Greturi si varsaturi;
Cum se trateaza scarlatina?
Tratamentul scarlatinei se bazeaza pe antibiotice. Simptomele bolii sunt calmate datorita unor antipiretice care scad febra si antalgice care calmeaza durerea. Durata tratamentului si posologia indicate de catre medic trebuiesc respectate.