Orizontul pare sa se lumineze in ceea ce priveste acordul post-Brexit dintre Londra si UE insa drumul pana la acest acord este presarat cu obstacole conform declaratiilor presedintei Comisiei europene, Ursula von der Leyen.
Orizontul parea sa se lumineze in aceasta miercuri spre un acord post-Brexit, cu 15 zile inainte de expirarea termenului, 31 decembrie. S-au facut o serie de progrese cu privire la respectul concurentei loiale intre Londra si Uniunea Europeana insa pescuitul ramane inca in discutii si negocieri.
In cele din urma, in urma numeroaselor negocieri, britanicii au acceptat un mecanism al non regresiei in domeniul mediului inconjurator, social si fiscal. Ceea ce inseamna ca Londra se angajeaza sa respecte aceste norme incepand cu data de 1 ianuarie 2021 atunci cand “divortul” va fi definitiv cu europenii.
Un mare pas in fata, a declarat despre aceasta mica reusita Ursula von der Leyen in timp ce Bruxelles refuza sa creada ca, incepand cu anul viitor economia Europei va fi dereglata. Insa dificultatea ramane aceea de a gasi o solutie pentru britanicii care nu cred intr-un viitor pozitiv odata cu iesirea Angliei din Uniunea Europeana. Europenii reclama posibilitatea de a lua aceste masuri in compensatie in cazul in care apar unele divergente, in special ca titlu preventiv.
Britanicii refuza sa aiba mainile legate de acest acord de liber schimb cee ace i-ar impiedica sa poata incheia alte acorduri comerciale, in special cu SUA. Europenii isi doresc sa poate beneficia de contra-masuri, precum unele drepturi asupra unor taxe, fara ca sa astepte ca disputa sa fie transata ptrintr-o procedura de arbitraj clasic.
Pentru unele state europene, Franta in special, chestiunea pescuitului ramane una problematica dar si pentru Olanda si Spania. Asta deoarece dupa “divort”, britanicii au reluat puterea asupra apelor, dand dovada de suveranitate.