Criza din Grecia – europenii s-au pus de acord pentru un plan de ajutorare

0
5253

Ministrii Finantelor din zona euro au reusit, vineri, 22 iunie, sa ajunga la un acord cu privire la datoriile Greciei pentru a facilita reintoarcerea acesteia pe piata financiara, in momentul in care va iesi din regimul de tutela, pe data de 22 august. Cu toate acestea, tara va ramane sub supraveghere pana in momentul rambursarii ultimului euro din datoria pe care o are.

Dupa 8 ani de criza economica, Grecia va putea in sfarsit sa revina pe piata financiara, de azi in doua luni. Acordul (istoric de altfel) semnat de 19 ministri ai Finantelor in noaptea de joi spre vineri prevede platirea datoriei enorme a Greciei (aproximativ 180% din PIB) si sa permita Atenei, asa cum s-a prevazut, sa reintre pe piata financiara. Atena ar trebui sa reinceapa sa se finanteze singura pe piata dupa mai multi ani de criza profunda si dupa 3 programe de ajutorare care nu au avut nici un succes.

Conform surselor, discutiile, care au durat mai bine de 6 ore, s-au prelungit deoarece Germania a manifestat o rezistenta in ultimul minut, nu a vrut sa semneze acest acord spre surprinderea tuturor. Germania a fost de parere ca intai si intai, Grecia trebuie sa isi restabileasca credibilitatea pe piata financiara.

Un regim de semi-libertate pentru Grecia. Chiar daca Atena va putea sa se finanteze din nou pe piata peste doua luni, va ramane sub supraveghere pana la rambursarea intregii datorii. Multi ani inca cu alte cuvinte. Europenii au prevazut o platire totala a datoriei prin anul 2032. Prezenta la Luxemburg, directoarea Fondului Monetar International a tinut sa precizeze ca acest acord va permite imbunatatirea situatiei din Grecia pe termen scurt. Pe termen lung directoarea este rezervata, nu vrea sa se pronunte. Evolutia ecomonica a Greciei va fi analizata trimestrial.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here