Cum procedezi ca să îți alegi firma de contabilitate potrivita!

0
3927
img

Fie că ești abia la început de drum, sau ai deja ceva experiență în spate în domeniul afacerilor, cu siguranță ai nevoie de o firmă de contabilitate. Sau poate ești nemulțumit de contabilul tău și simți că este timpul să treci la următorul nivel. Indiferent care este situația în care te încadrezi, soluția este chiar mai simplă decât ai putea crede la prima vedere: cauți acele persoane competente care să se descurce nu numai să îți țină situația contabilă la zi, dar și să respecte și reglementările legale aflate în vigoare. De asemenea, o soluție bună este să apelezi la o firmă de contabilitate, pentru că în acest caz ai certitudinea că o întreagă echipă lucrează pentru tine, iar tu ai timpul necesar să faci ceea ce te pricepi mai bine pentru ca afacerea ta să fie una înfloritoare.

Alegerea contabilului nu este ”floare la ureche”

Când vine vorba despre servicii de contabilitate, nu este deloc ușor să găsești persoana potrivită care să se ocupe de așa ceva. Ai nevoie în primul rând de un bun profesionist, dar și o persoană cu care să poți discuta deschis despre toate punctele tari sau slabe ale firmei tale. Trebuie să găsești, totodată, acea persoană capabilă să îți explice, pe înțelesul tău, toate acele noțiuni nontabile care te dau peste cap și în plus, îți va oferi un feedback real. Dar hai mai bine să detaliem puțin și să creionăm un fel de ”portret robot” al contabilului ideal.

Încredere

Ai încredere în angajații tăi și ești convins că ți-ai alcătuit o echipă bună, care să lucreze alături de tine la dezvoltarea companiei. Foarte bine, felicitări. Dar aceiași încredere este nevoie să existe între tine și firma de contabilitate pe care ți-ai ales-o, sau contabilul tău. Până la urmă, vorbim despre informații confidențiale legate de afacerea ta, de resursele tale, așa că te aștepți la o gestionare corectă a situației contabile. Dar, era oarecum de la sine înțeles că încrederea trebuie să fie reciprocă, nu-i așa?

Consultanță de specialitate

Deja, în zilele noastre, nu putem vorbi despre cineva care își desfășoară activitatea în acest domeniu ca fiind ”doar un contabil și atât”. În prezent, este o persoană care este bine informată cu tot apare nou în domeniu, și nu în sarcina sa nu pică doar să îți ofere o situație contabilă căreia nu ai ce să îi reproșezi. Un bun contabil este în același timp un expert care îți oferă consultanță de specialitate și îți prezintă care sunt cele mai bune soluții pentru ca afacerea ta să meargă bine. De asemenea, îți va oferi cele mai bune recomandări privind costurile și cheltuielile, investițiile, eventual și unele sfaturi în domeniul juridic în ceea ce privește contabilitatea.

Bine informat

La o simplă analiză a ceea ce se întâmplă în țara noastră, oricât ai fi de necunoscător în acest domeniu, ai sesizat și tu că actele normative în acest domeniu se schimbă enorm de rapid. Chiar dacă te pricepi și tu la contabilitate și la ce presupune ea, este imposibil să te ocupi așa cum trebuie și de firma ta. Lasă-i pe cei mai în măsură să o facă, pentru că tu ești ocupat să găsești cele mai bune soluții pentru ca afacerea ta să fie profitabilă, nu să petreci ore întregi cu actele în față, studiind problemele de contabilitate ale firmei. De aceea, recomandarea noastră este ca persoana menită să se ocupe de serviciile de contabilitate ale firmei tale să fie una bine informată cu toate noutățile care apar periodic în legislație, pentru a-ți oferi toate datele de care ai nevoie.

Integritate și profesionalism

Chiar dacă vorba preferată a românilor ”merge și așa”, se mai strecoară uneori și în situația financiară a companiilor, dacă vrei să pui capul liniștit pe pernă este cazul să uiți de ea. Ai nevoie de un contabil integru și bun profesionist, care să fie interesat nu numai ca afacerea ta să fie una profitabilă, ci să aibă grijă ca totul să se desfăoare perfect legal. Chiar și în cazul unor controale care apar pe neașteptate nu vei avea de ce să te temi, dacă ai convingerea că ai parte de servicii de contabilitate ireproșabile. Altfel spus, întotdeauna actele contabile ale firmei tale vor fi mereu în regulă, gata să fie prezentate oricând organelor de control, furnizorilor, băncilor sau investitorilor.

La ora actuală, în România, poate fi destul de dificil să te ocupi singur de ceea ce înseamnă contabilitatea afacerii tale. De aceea, fie că apelezi la serviciile unei firme de contabilitate sau a unui expert contabil, ai mai multă libertate să te concentrezi pe dezvoltarea afacerii tale. Indiferent de forma juridică sub care se prezintă afacerea ta: societate comercială, persoană fizică autorizată, întreprindere individual sau familială, ai nevoie de personal deja instruit și acreditat, care să nu te facă să pierzi bani, și nici timp.

Alege-i pe cei mai buni

Din fericire, în prezent ai de unde alege, atât firme de contabilitate, cât și contabili autorizați și acreditați. Cu toate acestea, nu te grăbi și alege atunci când ești presat de timp. Studiază referințele pe care le ai despre ei și vezi dacă se potrivesc sau nu cu felul tău de a conduce o afacere, dacă există acea ”chimie” între voi doi. Pentru că, până la urmă, ai nevoie de cineva care să îți ofere atât servicii de contabilitate, dar și resurse umane, consultanță fiscală corectă și rapidă. Doar așa afacerea ta va putea crește așa cum îți dorești!

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here