Pentru obtinerea unui credit urgent este foarte important ca inainte de a apela la o institutie financiara nebancara, potentialii clienti sa cunoasca tot ceea ce presupune gradul de indatorare, unul dintre cele mai importante criterii de analiza in acest sens.
Ce este gradul de indatorare calculat pentru un credit urgent?
Gradul de indatorare se refera atat la un imprumut online, cat si la imprumuturile fizice, atat la institutiile bancare, cat si la institutiile nebancare, iar nivelul maxim de indatorare este reglementat de dispozitiile BNR, fiind obligatorii.
Regulamentul BNR numarul 6/2018 modificat si completat stipuleaza faptul ca valoarea maxima a gradului de indatorare este stabilita de catre BNR la inceputul anului sau cand situatia economica impune acest lucru.
Concret, gradul de indatorare, fie ca face referire la un IFN online sau la o institutie bancara, se refera la raportul real dintre valoarea totala a datoriilor de plata pe care le are o persoana sau familia sa de achitat lunar si venitul total pe care il obtine lunar.
Calculat astfel, raportul in procente este stabilit de catre BNR si poate varia in functie de unii parametri macroeconomici inclusiv cei referitori la modul in care fiecare din institutiile financiare de pe piata reusesc gestionarea creantelor. Acesta este motivul pentru care gradul de indatorare poate varia cu cateva procente in plus sau in minus, de la o institutie la alta.
In functie de valoarea acestui procent, procentul de indatorare, institutia financiara nebancara stabileste daca poate sau nu sa acorde un imprumut nebancar si o banca, un credit bancar si care este valoarea maxima pe care o poate primi persoana in cauza.
Modul de calcul al gradului de indatorare
Gradul de indatorare se calculeaza in functie de anumite criterii importante, insumandu-se datoriile ce decurg din credite sau din alte forme de imprumut ce trebuie rambursate conform unui contract in acest sens, prin rate lunare si pe o anumita perioada de timp.
La capitolul datorii vor fi luate in calcul impozitele la casa sau la masina, dar si asigurarile obligatorii si alte taxe. Asadar, gradul de indatorare se calculeaza adunand valoarea ratelor si a altor obligatii financiare, suma care se imparte la valoarea veniturilor, banii primiti lunar de la serviciu, rezultatul care se inmulteste cu o suta dupa scaderea taxelor si impozitelor. Acest rezultat este exprimat in procente si reprezinta valoarea in procente din venituri care este blocata de plata lunara a datoriilor.
In cazul bancilor si a institutiilor financiare nebancare, se foloseste urmatoarea formula de calcul pentru gradul de indatorare:
- calculul imprumutat la inceputul perioadei de creditare adunat cu capitalul imprumutat la finalul anului fiscal in curs;
- suma aceasta se imparte la capitalul propriu la inceputul anului fiscal si la capitalul propriu la finalul perioadei de creditare;
- raportul rezultat este valoarea gradului de indatorare, care se ia in calcul de banca in functie de care se stabileste valoarea posibila a unui eventual credit.