Danemarca are interzis sa folosească termenul ”feta” pentru brânzeturi

0
5151

Grecia a obţinut în această săptămână o victorie importantă în lupta sa pentru protejarea termenului „feta”, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a criticat Danemarca pentru că nu a blocat companiile locale să utilizeze acest teren pentru brânzeturile vândute în afara Uniunii Europene, transmite agenția Reuters.

Autoritățile de la Atena susţin de ani de zile că brânza „feta” face parte din moştenirea sa culturală pentru că este produsă de peste 6.000 de ani din lapte de oaie şi capră.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a declarat joi de acord cu acest punct de vedere.

„Prin eşecul de a opri utilizarea denumirii ‘Feta’ pentru brânza destinată a fi exportată în ţările terţe, Danemarca a eşuat în îndeplinirea obligaţiilor care îi revin conform legislaţiei UE”, au decis judecătorii de la CJUE.

Comisia Europeană, susţinută de Cipru, a dat în judecată Danemarca în 2019 pentru că nu a reuşit să împiedice companiile locale să producă şi să exporte în afara UE o brânză de culoare albă denumită „feta”. În replică, Danemarca a susţinut că interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerată ca un obstacol în calea schimburilor comerciale.

‘Feta’ a fost desemnată produs tradiţional grecesc de către Executivul comunitar încă din 2002, ceea ce îi conferă protecţie legală în cele 27 de state membre UE.

Acest subiect este mai mult decât o problemă de mândrie naţională pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120.000 de tone de feta.

În luna martie 2021, Ciprul a reuşit să înscrie brânza „halloumi” în registrul produselor care beneficiază de Denumire de Origine Protejată (DOP).

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here