In caz de iesire fara acord, unii le imprumuta Regatului Unit ambitia de a deveni un « Singapore de pe Tamisa », ultra-liberala si neregulata. Imposibil, conform declaratiilor facute de Ana Boata, sef economist in zona euro.
O iesire din Uniunea Europeana fara acord nu ar profita in cele din urma de Regatul Unit care in cele din urma nu ar putea sa profite de piata asa cum isi doreste, sa treaca peste acorduri comerciale sau sa aplice drepturi de taxe, sa devina cum s-a preconizat, un Singapore de pe Tamisa.
Ana Boata, economist responsabil de Europa si invitata pe platoul Good Morning Bussines nu crede deloc in acest scenariu.
O chestiune de deficit public. Majoritatea importurilor vin din Uniunea Europeana. Cand avem genul acesta de dependenta, nu ne putem permite sa avem pretentii de taxe, controale si mai ales blocaje. Asta deoarece toate studiile demonstreaza faptul ca daca Londra va avea o iesire dura din Brexit, acest lucru inseamna sase luni de perturbari, mai multe zile cu bunuri blocate la vama. Nu ne plangem, mai exista cateva puncte de intrare pe insula insa nu se poate ca de pe o zi pe alta sa instituim controale, nu se poate asa ceva, este un lucru imposibil.
Dar intr-o viziune pe termen lung? Nu, Londra nu poate deveni un Singapore. In ziua de azi au totusi niste taxe de impozit destul de ridicate, de 20% care in viitorul apropiat va scadea la 17% ceea ce este deja hiper interesant. Si nu trebuie sa uitam nici faptul ca au un deficit public destul de ridicat drept urmare, acesta, la un moment dat acest deficit va trebui finantat.