Germania exportă armament de 8 miliarde de euro

0
3927

Guvernul german a emis în 2022 autorizaţii individuale pentru exportul de armament în valoare de 8,36 miliarde euro, faţă de 9,35 miliarde euro cu un an înainte, conform datelor provizorii publicate miercuri de Ministerul Economiei, informează agenţia EFE.

Din totalul autorizat, 3,96 miliarde euro corespund armelor de război şi 4,4 miliarde euro altui tip de armament, se menţionează în comunicat.

O mare parte din valoarea totală – 7,54 miliarde euro – corespunde licenţelor pentru ţări partenere apropiate, precum şi pentru sprijinirea Ucrainei, pentru a se apăra în contextul agresiunii ruse.

Astfel, peste un sfert din toate autorizaţiile – circa 2,24 miliarde euro – s-au acordat Ucrainei, ceea ce a făcut din această ţară principalul receptor din punct de vedere al valorii autorizate pentru export.

Autorizaţiile pentru exportul de armament pentru membrii Uniunii Europene, ai NATO şi ţări considerate echivalente, precum Japonia, Elveţia, Australia şi Noua Zeelandă, s-au ridicat la 5,1 miliarde euro – 2,64 miliarde euro în arme de război şi 2,48 miliarde în alte echipamente militare.

Autorizaţiile pentru ţările din UE, NATO şi echivalente, Coreea de Sud şi Ucraina au reprezentant în ansamblul lor 90% din valoarea totală a licenţelor individuale emise.

Fără Ucraina şi Coreea de Sud, doar 9,9% din totalul autorizat – 825 milioane euro – se referă la alte ţări terţe.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Climei, Sven Giegold, a semnalat că balanţa Guvernului în primul an de mandat „demonstrează rezultatele în faţa noilor timpuri ale unei politici de exporturi de arme bazate pe valori”.

Acesta a subliniat că peste 90% din exporturile de arme au avut ca destinaţie ţări partenere apropiate, precum Ucraina, pentru autoapărare, şi că în cazul restului ţărilor terţe s-a aplicat „un tratament restrictiv în acord cu principiile politice”.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here