Italia propune aducerea de gaze prin coridorul sudic

0
2703

Ministrul italian al Tranziţiei Ecologice, Roberto Cingolani, a propus miercuri Guvernului şi Uniunii Europene să se recurgă la aprovizionarea cu gaze naturale prin intermediului Coridorului de Sud, care leagă Marea Caspică de Europa, pentru a reduce puternica dependenţă de Rusia, în contextul tensiunilor din Ucraina, relatează agenţia EFE.

„Deoarece gazul este indispensabil ca şi combustibil de tranziţie (până se ajunge la o dezvoltare mai amplă a regenerabilelor), vor trebui explorate toate oportunităţile pentru diversificarea ţărilor furnizoare, inclusiv consolidarea Coridorului Sud”, a spus ministrul.

Coridorul de Sud este o rută de aprovizionare cu gaze naturale din regiunea Caspicii şi Orientul Mijlociu în Europa.

Cingolani a semnalat că Italia trebuie să crească producţia la nivel naţional, deoarece importă peste 90% din resursele de gaze, circa jumătate din Rusia.

Compania italiană de hidrocarburi ENI a anunţat deja Executivul lui Mario Draghi că are rezerve de gaze naturale pregătite pentru a-şi majora producţia dacă va fi nevoie.

Scumpirea gazelor şi impactul asupra facturilor la energie pe care le plătesc gospodăriile şi companiile îl preocupă pe ministrul de Externe, Luigi Di Maio, care a reamintit că „scenariul crizei actuale se încadrează într-un context de puternică dependenţă energetică”, deoarece „UE şi Marea Britanie importă 40% din gaze din Rusia”.

Totuşi, a adăugat el, dacă o stopare a exporturilor din Rusia în Europa va penaliza ţările dependente, aceasta va afecta şi Rusia, care nu va mai vinde gaze „celui mai bun client al său”.

Criza din Ucraina a avut în ultimele două zile un impact asupra acţiunilor băncilor italiene la bursa de la Milano, ca urmare a expunerii acestora în Rusia.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here