Pandemia a schimbat piața muncii

0
3876

Pandemia de coronavirus i-a făcut pe mulţi muncitori germani din sectorul ospitalităţii să migreze spre sectorul comerţului cu amănuntul, arată un studiu realizat de German Economic Institute (IW), informează DPA.

Potrivit acestui studiu, numai în 2020 aproximativ 216.000 de angajaţi din Germania au întors spatele industriei ospitalităţii. Comparativ, în acel an aproximativ 788.600 de persoane angajate în industria ospitalităţii plăteau contribuţii la asigurările sociale.

Aproape 35.000 dintre cei care au plecat din industria ospitalităţii au găsit un nou loc de muncă în sectorul de retail, unde lanţurile de supermarketuri Aldi şi Lidl oferă angajaţilor de tip entry-level salarii de cel puţin 14 euro pe oră. Alţi 27.000 de angajaţi au făcut trecerea de la industria de catering spre sectoarele de transport şi logistică, unde lucrează printre altele ca şoferii pentru firmele care livrează colete. Un număr similar lucrează acum în sectorul de business management, de exemplu ca secretare.

„În niciun alt sector ocupaţional nu s-a înregistrat un declin atât de puternic, atât în cifre absolute cât şi procentual”, susţin autorii studiului Anika Jansen şi Paula Risius.

Asociaţia hotelurilor şi restaurantelor din Berlin (DEHOGA) a cerut autorităţilor să permită o mai mare emigraţie ţintită în Germania pentru a combate hemoragia de angajaţi în industria ospitalităţii. De exemplu, solicitanţilor proveniţi din ţările din Balcanii de Vest ar trebui să le fie permis accesul mai rapid pentru a munci în Germania. În general, eliberarea de vize pentru solicitanţii din ţările non-UE ar trebui să fie realizată mai rapid, a cerut directorul DEHOGA, Thomas Geppert.

„Cred că nu va fi posibil să acoperim deficitul numai din interiorul Germaniei”, a spus Thomas Geppert.

La începutul acestei luni şi producătorul de componente auto Continental AG a avertizat că Germania are nevoie de mai mulţi muncitori străini şi politici mai eficiente pentru integrarea lor pe piaţa muncii, dacă vrea să îşi salveze sistemul de securitate socială de la colaps în viitor.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here