România, avans al prețurilor industriale

0
3366

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 14,5% în Uniunea Europeană şi cu 13,2% în zona euro, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, iar cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Ungaria (56,1%), Letonia (37,4%), Slovacia (33,8%) şi România (27,5%).

Eurostat precizează că în februarie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 20,1% al preţurilor la energie, de 16% la preţurile pentru bunurile de folosinţă imediată, de 9,7% la preţurile bunurilor intermediare, de 8,8% la preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată şi de 7,6% la preţurile bunurilor de capital.

În februarie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 0,5% în zona euro şi de 0,6% în Uniunea Europeană, după un declin de 2,8% în zona euro şi de 2,3% Uniunea Europeană, în ianuarie.

Cele mai semnificative scăderi ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Bulgaria (minus 7,9%), Grecia (minus 3,3%) şi Belgia (minus 3,2%) iar cele mai mari creşteri în Slovacia (11,5%), Slovenia (2,7%) şi Portugalia (2,5%). România a raportat un declin de 0,1% în februarie, după o expansiune de 1,8% luna precedentă.

Eurostat precizează că în februarie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un declin de 2,1% al preţurilor la energie şi de 0,1% la preţurile bunurilor intermediare, în timp ce preţurile bunurilor de capital au crescut cu 0,4%, preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au urcat cu 0,5% iar preţurile la bunurile de folosinţă imediată au înregistrat un avans de 0,6%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here