Top 5 cel mai bine platite meserii pentru femei, rezervate in trecut barbatilor

0
18054
meserii femei

Perioada in care barbatii aveau acces la slujbe mai bine platite, cu un statut superior fata de posturile ocupate de femei a apus. In ziua de azi, din ce in ce mai multe companii promoveaza egalitatea de sexe din punct de vedere profesional. Iar marja de ocupare a pozitiilor de catre femei a crescut considerabil. Ba chiar mai mult, in zilele noastre este mult mai des intalnita situatia in care o femeie ocupa un post de conducere intr-o companie.

Specialistii HR spun ca, in ultimii ani, peste 75% din companiile de succes au avut in conducere cel putin o femeie. Iar in cazul a 30% dintre aceste companii femeia reprezinta chiar directorul general sau detinatorul companiei.

Pentru femeile care se indreapta in directia antreprenoriatului, aceasta veste este una excelenta. Romania se afla pe locul 9 in topul tarilor care au companii conduse de femei, cu un procent de 28,9%.

Insa si pentru femeile care au statutul de angajat exista vesti surprinzatoare. In conditiile actuale, aproximativ 56% dintre femei castiga la fel cat ar castiga un barbat pe acelasi post sau chiar mai mult. Iar meseriile la care, in trecut, femeile nu ar fi avut acces, astazi reprezinta usi deschise pentru fiecare reprezentanta a sexului frumos.

Iata un top al celor mai bine platite meserii pentru femei, la care in trecut aveau acces barbatii.

  1. Inginer de santier

O meserie care pare perfecta pentru un barbat, la prima vedere, poate baga in buzunarele unei femei chiar pana la 2000 de euro lunar, in Romania. Desi arhitectura si ingineria par a fi meserii de barbati, peste 30% din absolventii facultatilor de profil din Romania sunt fete. Iar cele ce urmeaza ingineria si doresc sa ajunga diriginte sau inginer de santier, pot ajunge la unul din salariile mentionate mai sus, in mai putin de 5 ani.

  1. Informatician – Tehnician IT sau programator

Informatica este unul dintre cele mai ravnite domenii din zilele noaste. Si asta pentru ca salariile sunt extrem de atractive in acest domeniu, inca de la etapa de juniorat.  Desi in trecut un tehnician IT sau un programator nu putea fi decat barbat, astazi exista femei care castiga chiar mai bine decat barbatii pe aceste posturi. Spre exemplu, in SUA, o femeie ce ocupa postul de tehnician IT poate ajunge la un salariu de 150.000 de dolari pe an. In Romania poate castiga chiar cateva mii de euro pe luna, la o companie de renume.

  1. Profesia de avocat  

Desi mult mai intalnita in randul barbatilor, inca din vechime, meseria de avocat a inceput sa faca din ce in ce mai des loc femeilor. In bransa, o femeie avocat cu 10 ani de experienta poate castiga cu lejeritate 5000 de euro, fara a fi partener la o firma. Statutul de partener i-ar putea chiar dubla veniturile.

  1. Politician

Va mai aduceti aminte vremurile si societatile in care femeile nu aveau dreptul nici la vot? Ei bine, lucrurile s-au schimbat dramatic de atunci. Acum pot ocupa chiar locuri de politician si exista deja atatea exemple in care femeile ocupa chiar postul de conducere suprem in stat. Cel mai cunoscut caz poate fi chiar cazul Croatiei, unde presedintele Kolinda Grabar Kitarovic are un salariu declarant de peste 3,2 milioane de euro lunar.

  1. Sofer profesionist

Este o meserie care la prima vedere nu ar putea fi practicata de catre femei. Fie din cauza riscurilor, fie din cauza programului si a ceea ce presupune meseria de sofer, femeile par a fi dezavantajate in aceasta meserie. Totusi, exista cazuri concrete de femei care au succes in aceasta nisa. Ba chiar mai mult, exista si femei pilot de curse. Un exemplu foarte cunoscut este Danica Patrick, care in 2008 a reusit performanta de a obtine pentru prima data premiul Grand PrIx. De asemenea, a fost prima femeie din lume care a reusit sa cucereasca cursele IndyCar.

Acestea sunt doar 5 dintre meseriile care au facut loc femeilor sa castige mult peste barbatii din domeniu. Insa in Romania si in intreata lume incep anual sa existe meserii din ce in ce mai multe pentru femei si din ce in ce mai bine platite.

Sursa: Woman2Woman.ro – Femei de cariera

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here