Negocierile pentru Brexit sunt dificile si sunt din ce in ce mai dificile in ultima vreme, se pare. La patru ani si jumatate de la victoria raspunsului Da la referendum, in 16 iunie 2016 si la aproape noua luni de la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, perspectiva unui « hard Brexit » este mai mult ca niciodata de actualitate.
Cele doua campuri vor trebui deci sa stabileasca cadrul unor noi viitoare relatii comerciale care vor fi in vigoare de la 1 ianuarie 2021 dupa iesirea politica a tarii din UE. Dar inca se mai opun cu privire la anumite lucruri, cum ar fi accesul la apele britanice ale pescarilor europeni sau cu privire la subventiile politice pe care UK il va acorda interpinderilor. Iar daca niciun acord nu va fi semnat, consecintele economice vor fi destul de grave pentru Regatul Unit in primul rand dar si pentru alte state mebre UE.
Iata deci care sunt cele noua state ale Uniunii Europene pentru care un Brexit fara acord ar duce la pierderi superioare cifrei de un miliard de dolari, in ceea ce priveste exporturile sale.
Polonia- 1, 34 miliarde de euro
Irlanda- 1,42 miliarde de euro
Norvegia- 2,12 miliarde de euro
Spania- 2,02 miliarde de euro
Italia- 2,57 miliarde de euro.
Belgia- 3,16 miliarde de euro
Franta- 3,63 miliarde de euro
Tarile de Jos- 4,83 miliarde de euro
Germania- 8,2 miliarde de euro
Pe langa costurile pentru hartogaria administrativa, se adauga acestora si costurile de vama. Costurile de import ar putea creste astfel, cu 15% pentru Regatul Unit si exporturile sale ar scadea tot cu 15%. La aceste concluzii a ajuns un studiu realizat in 20 octombrie 2020 de catre Euler Hermes.