Avem cea mai mare rata de analfabeti din UE

0
14280

Tara noastra, in loc sa investeasca intr-un mod substantial in educatia de baza, in ciclul prescolar, primar si gimnazial adica, prefera sa investeasca in invatamantul superior. Drept urmare, Romania are cea mai ridicata rata de analfabetism functional din Uniunea Europeana.

Societatea Academica din Romania atrage atentia asupra faptului ca, luand in calcul proportia cheltuielilor din suma totala alocata educatiei in anul 2016, invatamantul prescolar si primar a primit cu aproximativ 11% mai putin decat media europeana. Si pentru ciclul gimnazial si liceal, tara noastra a alocat o suma mult mai mica, 1,5% in conditiile in care media europeana este de 1,9%.

In schimb, invatamantul superior de la noi din tara a primit o finantare substantiala comparativ cu media europeana. Sa fim mai precisi, daca tara noastra a alocat 1% din PIB pentru sistemul universitar, media europeana se situeaza undeva la 0,7%. Romania si Finlanda sunt de fapt singurele tari din Uniunea Europeana care au preferat sa aloce mai multi bani invatamantului superior in comparatie cu invatamatul primar si gimnazial. Finlanda a alocat, concret, 1,2% pentru invatamantul primar si 1,8% pentru invatamantul superior.

Expertii sustin ca, cata vreme tara noastra nu va finanta sistemul de invatamant  de la cele mai joase niveluri, vom continua sa ne confruntam cu probleme deosebit de grave cum ar fi abandonul scolar masiv sau analfabetismul functional.

Pentru a ajunge la facultate, un tanar trebuie sa treaca mai intai prin invatamantul preuniversitar, acesta din urma este de baza.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here