Liviu Pop: Niciun baron nu s-a deranjat să depună oferte pentru manualele digitale de clasele III, IV şi V

0
6941

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat, vineri, la Arad, că până în primăvară ar urma să fie finalizate manualele digitale pentru clasele I – VI, dar că în acest moment nu există depuse oferte pentru manualele claselor III, IV şi V, “pentru că, evident, niciun baron nu s-a deranjat”, astfel că invită profesorii să devină autori, pentru a putea fi organizat concursul prin care vor fi alese variantele cele mai potrivite.Prezent la Arad, ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat, într-o conferinţă de presă, că urmează să înceapă competiţia între autorii de manuale pentru clasele I, II şi VI, în timp ce pentru clasele III, IV şi V nu există oferte depuse.

“Facem competiţie între autorii de manuale, la clasele I, II şi VI, iar la clasele III, IV şi V, acolo unde nu avem niciun manual, pentru că, evident, niciun baron nu s-a deranjat să depună oferte, acolo vom face iarăşi concurs între autorii de manuale şi invit profesorii să devină autori de manuale, în aşa fel încât în lunile martie, aprilie, mai deja să le avem în format PDF şi virtual pentru toate disciplinele din clasele I – IV în baza noilor programe şcolare”, a spus Liviu Pop.

El a adăugat că vor fi finalizate şi manualele pentru sistemul de învăţământ special.

Ministrul a declarat că vor fi cheltuiţi 200 de milioane de euro, în următorii doi ani, pe digitalizare şi informatizare în şcoli, dar manualele clasice, cele tipărite, nu vor dispărea complet. Copiii ar urma să folosească tablele electronice pentru a vizualiza manualele şi nu vor mai fi obligaţi să transporte cărţile tipărite în ghiozdane.

Vezi si:  Ministerul Educaţiei: Liceenii ar putea studia opţionale precum Teoria cunoaşterii, Inteligenţă ecologică sau Finanţe personale

“Nu va mai fi nevoie de transportul manualului de acasă la şcoală, dacă aducem formatul digital. În fiecare şcoală se va putea vizualiza manualul”, a spus ministrul.

Întrebat de jurnalişti dacă şcolile au infrastructura necesară pentru a asigura folosirea unui număr mare de tablete, cum ar fi prizele, ministrul nu a răspuns concret, spunând că sunt mai multe probleme care sunt în analiza specialiştilor pentru implementarea unui program pilot de digitalizare a unui judeţ întreg.

“Anul viitor digitalizăm complet un judeţ. Să vedem pilotarea cum arată… Sunt vreo 30 de experţi care lucrează la ghid, alături de experţi europeni, pentru pilotarea digitalizării unui judeţ complet”, a spus ministrul, potrivit news.ro.

El a adăugat că nu s-a stabilit deocamdată nici dacă elevii vor păstra tabletele la şcoală sau dacă le vor duce acasă şi se caută soluţii pentru paza şcolilor, care vor fi echipate cu tehnologii scumpe.

Întrebat ce soluţii există pentru elevii care nu îşi permit achiziţia unei tablete pentru a putea folosi manualele digitale, ministrul a răspuns: “Este viabil programul Euro 200, prin care copiii din familii cu venituri sub cel minim garantat primesc 200 de euro pentru achiziţia de calculatoare”, a declarat Pop.

Ministrul a mai declarat că în următoarele zile vor fi finalizate planurile-cadru pentru învăţământul liceal şi vor intra în dezbatere publică.

“Nu am regândit programele şcoalare de peste 20 de ani la învăţământul liceal, urmând ca anul viitor să scriem programele şcolare, care evident vor fi mult mai aerisite, în aşa fel încât să ne concentrăm pe calitate şi nu pe cantitate, să nu supraaglomerăm elevii”, a declarat ministrul Educaţiei.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here