Ministrul Educaţiei: Suntem singurul stat din UE cu profesori necalificaţi în învăţământ

0
7404

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, vineri, la Arad, că România este singura ţară din Uniunea Europeană care are profesori necalificaţi în sistemul de învăţământ, peste 4.700 de persoane, urmând ca toate acestea să fie specializate în următorii trei ani.
Ministrul Educaţiei a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Arad, că ţara noastră este singura din Uniunea Europeană care mai are profesori necalificaţi. Liviu Pop a dat asigurări că toate aceste persoane vor fi specializate în următorii trei ani.

„Avem necalificaţi aproape 5.000 de colegi, 4.700 de profesori necalificaţi. Suntem singurul stat care avem personal necalificat din Uniunea Europeană. Nu există niciun alt stat care să mai aibă profesori necalificaţi. Sunt unii colegi, nu e vina lor, care au terminat Matematică şi predau altă specializare. Îi calificăm pe aceşti colegi, că nu e vina lor, şi de aceea, în următorii trei ani de zile, aşa cum ne-am angajat şi prin programul de guvernare, vrem să înjumătăţim rata abandonului şcolar, vrem să avem toate cadrele calificate în sistemul de învăţământ şi toate unităţile şcolare autorizate ISU şi din punct de vedere al sănătăţii publice. Pentru asta lucrăm la foc automat”, a afirmat ministrul Educaţiei.

De asemenea, Liviu Pop a mai precizat că Ministerul Educaţiei derulează mai multe proiecte europene de formare a cadrelor didactice, cel mai mare presupune instruirea a 55.000 de profesori pe noile programe şcolare, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

„Mai avem 11 milioane de euro pentru formarea cadrelor didactice în a doua specializare sau chiar în a treia specializare, pentru că avem un număr nepermis de mare de colegi de-ai noştri care sunt necalificaţi în sistemul de învăţământ şi ne dorim ca, în următorii trei ani de zile, să-i formăm pe toţi aceştia, să nu mai avem niciun profesor necalificat în sistem. Mai avem un proiect de 20 şi ceva de milioane de euro pentru profesionalizarea carierei didactice. Avem nevoie de profesionişti în sistemul de învăţământ şi pentru asta luptăm prin proiectele europene”, a afirmat Liviu Pop.

Vezi si:  Intelegerea fobiilor la persoanele care trec prin astfel de probleme

Totodată, ministrul Educaţiei a afirmat că programele şcolare urmează a fi regândite, astfel încât să fie mai „aerisite”.

„Vom regândi programele şcolare. De vreo 27 de ani n-am făcut noi programe şcolare la învăţământul liceal, vor fi în dezbatere publică, urmând ca de anul viitor să scriem şi programele şcolare. Evident vor fi mult, mult mai aerisite în aşa fel încât să ne centrăm pe calitate şi nu pe cantitate, să nu supraaglomerăm elevii. Avem şi din acest punct de vedere proiecte europene pentru formare. Deja pe învăţământul antepreşcolar şi şcolar sunt alocate resurse, aproape 30 de milioane de euro. Urmează să semnăm proiectul ca să creăm cadrul metodologic pentru învăţământul preşcolar, mai precis să ştim ce facem cu copilul de la şase luni la trei ani”, a mai declarat Liviu Pop.

De asemenea, ministrul Educaţiei a mai anunţat că s-a realizat o analiză a cumulului de norme şi a descoperit că în învăţământ sunt aproape 4.000 de persoane, personal nedidactic şi didactic auxiliar, care au peste o normă şi jumătate.

„Sunt persoane care au şi trei norme. Cum poate cineva să lucreze cu trei norme întregi? Eu am rămas blocat. Sunt foarte mulţi angajaţi care au două norme, două norme şi jumătate, cel mai mult sunt care au trei norme. Legea ne permite să acordăm plata cu ora, cumul până la o normă şi jumătate. Deci pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar avem soluţia astfel încât să cumuleze exact cum spune directiva europeană, nu mai mult de o normă şi jumătate, de 12 ore într-o zi. Toţi colegii noştri care îşi doresc pot să aibă până la o normă şi jumătate”, a afirmat Liviu Pop.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here