Mai multe atentate au afectat duminica, 21 aprilie, hotelurile de lux din Sri Lanka si trei biserici in timpul slujbei de Paste la Sri Lanka. Un bilant provizoriu indica numai putin de 156 de morti. Atacurile nu au fost revendicate pentru moment. Un atac la o asemenea scara, impotriva crestinilor, care reprezinta in jur de 6-7% din populatia totala este un lucru extrem de rar estimeaza Delon Madavan, geograf si cercetator.
Sri Lanka, vizitata de catre Papa Francisc in 2015, este una din tarile asiatice in care se regasesc cei mai multi crestini, evanghelizati de preotii francezi in nord si de italieni in sud si in vest.
Una din bisericile afectate in urma acestui atentat este si cea mai importanta de pe insula, la Colombo. Aceasta se afla intr-un cartier cu localnici majoritatea musulmani si indieni. Locurile nu au fost alese la intamplare cu alte cuvinte.
Exista, in mod traditional, o anumita toleranta interreligioasa in aceasta tara chiar daca in ultimii ani atacurile au fost in special impotriva anumitor monumente sau minoritati religioase, din partea unor persoane care vor sa isi reafirme superioritatea budhismului pe insula. Ceea ce este interesant este faptul ca, in ultimii ani musulmanii sunt cei care au facut cele mai multe atacuri. Atacuri impotriva crestinilor sau catolicilor insa niciodata de o asemenea anvergura, cu un numar atat de ridicat de decese. O intrebare ramane momentan pe buzele tuturor: de ce crestinii de data aceasta? In ultimii ani, musulmanii erau principalele victime.
Presedintele francez, Macron condamna aceste acte odioase si atacurile teroriste din Sri Lanka unde cel putin 160 de persoane au fost ucise intr-o serie de explozii in hotelurile de lux si in biserici. In aceasta zi de Paste, Macron si-a aratat solidaritatea cu cei care si-au pierdut persoanele dragi.