Bulgaria și Țările Baltice au expulzat diplomați ruși

0
2346

Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria a anunţat vineri într-un comunicat că a declarat 10 diplomaţi ruşi „personae non gratae” şi le-a dat termen 72 de ore să părăsească ţara, informează Reuters şi AFP.

Cei 10 au fost expulzaţi pentru „activităţi neconforme Convenţiei de la Veneţia privind relaţiile diplomatice”, formulă folosită adesea pentru a semnala activităţi de spionaj.

Într-o declaraţie postată pe site-ul său, MAE bulgar a informat că premierul Kiril Petkov a fost consultat în legătură cu expulzările şi că ambasadorul Rusiei la Sofia a fost informat la rândul său.

Acesta este cel de-al doilea val de expulzări de diplomaţi ruşi din Bulgaria. La 2 martie, Sofia a expulzat doi diplomaţi ruşi pe fondul unor acuzaţii potrivit cărora cei doi ar fi fost implicaţi în activităţi de spionaj.

Bulgaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în timpul Războiului Rece, dar care a devenit între timp stat membru al UE şi NATO, a condamnat invazia rusă în Ucraina.

Cu anunţul de vineri, Sofia a expulzat în total 20 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj începând din octombrie 2019.

Luni, Slovacia, alt stat membru UE şi NATO, a expulzat trei membri ai personalului ambasadei ruse de la Bratislava, pe baza unor informaţii primite de la serviciile sale secrete.

Letonia, Estonia şi Lituania au expulzat zece diplomaţi ruşi, au anunţa vineri ministerele de externe din cele trei ţări baltice, potrivit Reuters.

Lituania a expulzat patru diplomaţi, în timp ce Letonia şi Estonia, câte trei.

Diplomaţii au fost expulzaţi într-o mişcare coordonată „în legătură cu acţiuni care sunt contrare statutului lor diplomatic şi luând în considerare agresiunea rusă în desfăşurare din Ucraina”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics.

Ministerul de Externe al Estoniei a explicat într-un comunicat că i-a expulzat pe diplomaţi deoarece „au subminat direct şi activ securitatea Estoniei şi au răspândit propagandă care justifica acţiunea militară a Rusiei”

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here