China, acuzată că își răpește cetățenii fugiți peste hotare

0
2652

China utilizează metode extrajudiciare pentru a repatria „fugari” acuzaţi de corupţie sau de alte delicte, recurgând inclusiv la „operaţiuni ilegale” în alte ţări, acuză într-un raport un ONG pentru apărarea drepturilor omului, informează miercuri AFP.

Potrivit asociaţiei Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid şi fondată de un suedez ce fusese mai demult încarcerat într-o închisoare chineză, „cvasi-totalitatea” celor circa 10.000 de persoane readuse oficial în China după 2014 au fost transferate prin astfel de mijloace.

Această cifră ar fi doar „partea vizibilă a aisbergului”, apreciază studiul publicat marţi.

Oficial, persoanele sunt vizate în cadrul unei campanii anticorupţie lansate de preşedintele chinez Xi Jinping pentru o „asanare” a mediilor economic şi politic.

Însă potrivit Safeguard Defenders, persoane critice faţă de Partidul Comunist Chinez (PCC) ar face de asemenea obiectul unor presiuni pentru a se întoarce în China.

Pentru a-i readuce în ţară pe aceşti „fugari”, Beijingul, în afară de clasicele cereri de extrădare, ar utiliza parţial şi mijloace extrajudiciare.

„Agenţi chinezi” ar fi întreprins inclusiv „operaţiuni ilegale” în străinătate, sub acoperire, pentru a convinge, intimida sau chiar răpi persoane date în căutare, susţine Safeguard Defenders.

În numeroase cazuri, autorităţile chineze hărţuiesc, chiar plasează în detenţie, apropiaţi rămaşi în China ai acestor „fugari”, pentru a-i determine pe aceştia din urmă să se întoarcă în ţară, potrivit raportului.

Unele dintre persoanele căutate ar fi de asemenea atrase prin viclenie în ţări terţe care au acorduri de extrădare cu China, pentru a facilita capturarea lor.

Beijingul a lansat în 2014 operaţiunea „Vânătoarea de vulpi” pentru a-i repatria pe infractorii economici. Ulterior, aceasta a fost integrată în operaţiunea „Sky Net”, lansată în 2015 şi mai amplă în ceea ce priveşte numărul de persoane vizate.

China este acuzată că a întreprins mai multe răpiri.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here