Iata suspectul numarul 1 : pangolinul, un micut mamifer cu corpul lung, acoperit de solzi cornosi care se imbina asemeni tiglelor de pe acoperis. Acesta s-ar putea afla la originea declansarii nebuniei, acesta ar putea fi animalul care a transmis noul coronavirus omului. In orice caz, aceasta este ipoteza lansata de catre cercetatorii din cadrul Universitatii de Agricultura din sudul Chinei, vineri, 7 ianuarie. Conform acestora, micul mamifer cu solzi ar putea fi o posibila gazda intermediara. Pe scurt, ar fi facilitat transmiterea virusului.
Un animal care gazduieste un virus fara sa fie bolnav si care poate sa il transmita si altor specii este cunoscut sub denumirea de « rezervor ». In cazul noului coronavirus, este vorba despre liliac. Conform unui studiu recent, genomii acestui virus si cei care circula la acest animal sunt identici in proportie de 96%. Insa deoarece virusul de la liliac nu este echipat pentru a se fixa pe receptorii umani, a trecut fara indoiala pe la o alta specie pentru a se adapta omului. Este ceea ce poarta numele de gazda intermediara. Identitatea acestui animal intermediar face obiectul a numeroase intrebari inca de la debutul epidemiei. Ipoteza sarpelui a fost rapid exclusa.
Or, dupa ce au testat mii de esantioane provenind de la animale salbatice, savantii au determinat ca genomii secventelor de virus prelevate de la pangolini sunt 99% identici cu cei gasiti la pacientii afectati de coronavirus.
Pangolinul este victima braconajului. Insa alti oameni de stiinta recomanda prudenta asteptand o confirmare definitiva. Ar trebui vazut ansamblul datelor genetice pentru a cunoaste gradul proximitate dintre virusul pangolinului si cel al omului. Noul virus si-a facut aparitia in decembrie intr-o piata din Wuhan, in centrul Chinei. In ciuda denumirii de piata de fructe de mare, numeroase alte animale, printre care mamifere salbatice, erau vandute aici.