Coronavirus in Suedia: cred ca am esuat, afirma regele Carl XVI Gustav

0
4284

Spre deosebire de alte tari europene, Suedia nu a instituit nici o masura de izolare sau de carantinare.

Cred ca am esuat impotriva Covid-19. Acestea sunt afirmatiile regelui Carl XVI Gustav la televiziunea publica STV, intr-un comentariu rar prin care risca sa isi atraga critici din partea strategiei atipice a tarii. Au murit multi oameni si acest lucru este groaznic. Este ceva ce ne face sa suferim, a adaugat acesta conform unor extrase difuzate joi in cadrul unui interviu traditional la sfarsit de an. Chiar daca n-a vizat in mod explicit strategia suedeza, comentariul critic al regelui este neobisnuit.
Regele, chiar daca este seful Statului, nu are in realitate nicio putere de decizie. Acest lucru trebuie interpretat intr-un mod apolitic. Regele face referire la ansamblul Suediei si la intreaga societate.

Recomandari fara caracter coercitiv
Primul ministru suedez, Stefan Lofven a refuzat pana in prezent sa califice drept esec strategia autoritatilor, dincolo de numarul de morti provocate de virus, in aziluri in special. Interogat joi in cadrul unei conferinte de presa, seful guvernului a afirmat ca regele nu a facut decat sa confirme ceea ce banuiau deja. Faptul ca un numar atat de mare de oameni si-au pierdut viata este un esec, nu il putem vedea altfel. A recunoscut ca lucrurile ar fi putut fi facute altfel.

Suedia si strategia sa atipica impotriva pandemiei cu coronavirus vizand o imunitate colectiva sunt puse din nou in mare dificultate din cauza unui al doilea val aparut. In timp ce majoritatea celorlalte tari europene au ales sa isi izoleze populatia, Suedia nu si-a inchis nici macar pentru un moment barurile, restaurantele si magazinele. In regatul de 10,3 milioane de locuitori, numarul de morti a ajuns la 7893 joi din care peste 1900 de la inceputul lunii noiembrie. Spitalizarile au atins un nou record, cazurile sunt in jur de 6000-7000 pe zi, conform datelor oficiale.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here