Danemarca acordă un nou sprijin militar Ucrainei

0
3417

Danemarca va dona Ucrainei echipament militar şi va acorda sprijin financiar în valoare de 1,7 miliarde coroane daneze (250 de milioane de dolari), a anunţat marţi ministrul apărării din ţara nordică, Troels Lund Poulsen, relatează DPA şi AFP.

Demnitarul danez a spus că ţara sa îşi va reduce prezenţa în Irak începând cu 2024 şi se va concentra în schimb pe ţările baltice, punând la dispoziţia NATO un batalion pentru apărarea regiunii.

Batalionul ar urma să cuprindă 700 până la 1.200 de soldaţi şi să fie desfăşurat în Letonia pentru o perioadă de 4-6 luni în fiecare an.

În restul anului, trupele vor rămâne în Danemarca, pregătite pentru a fi desfăşurate în statele baltice în cazul unei crize, a precizat Ministerul Apărării danez.

”Trebuie să fim pregătiţi pentru prezenţa daneză în regiunea baltică pe termen lung şi este nevoie de o echilibrare între a avea soldaţi în teren şi a fi pregătiţi să îi desfăşurăm din Danemarca. Echipamentul inclus în acest pachet este esenţial pentru a deschide calea pentru tancurile şi infanteria blindată ucrainene pe linia frontului”, a explicat Poulsen.

Danemarca va retrage din Irak una dintre unităţile sale de securitate şi escortă de aproximativ 105 soldaţi începând din februarie anul viitor, dar va continua să furnizeze personal şi consiliere misiunii NATO din Irak, a adăugat Ministerul Apărării danez.

Prin noua donaţie, ajutorul militar danez pentru Ucraina ajunge la 11 miliarde de coroane (1,47 miliarde euro sau 1,61 miliarde dolari) de la începutul invaziei ruse.

În luna ianuarie, Danemarca a donat Ucrainei 19 tunuri Caesar, de fabricaţie franceză, şi a anunţat în aprilie achiziţionarea, împreună cu Olanda, a 14 tancuri Leopard pentru a le livra Kievului.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here