Europarlamentar, arestat într-un caz de corupție

0
3111

Patru persoane, printre care un fost eurodeputat, au fost arestate vineri în Belgia în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie în Parlamentul European legate de o ”ţară din Golf”, a anunţat Parchetul belgian, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Parchetul nu a precizat care este respectiva ţară, dar, potrivit publicaţiilor belgiene Le Soir şi Knack, este vorba despre Qatar. Aceste publicaţii mai menţionează că ancheta care investighează posibile fapte de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional a fost iniţiată în iulie.

”Timp de mai multe luni, investigaţiile poliţiei judiciare au condus la suspiciunea că un stat din Golf a încercat să influenţeze deciziile economice şi politice ale Parlamentului European”, precizează Parchetul belgian.

Conform acestuia, faptele de corupţie ar fi constat în ”plata unor sume de bani substanţiale şi oferirea de cadouri importante unor persoane cu poziţie politică sau strategică importantă în Parlamentul European”.

În cadrul anchetei au fost efectuate vineri 16 percheziţii la Bruxelles, care au vizat inclusiv consilieri parlamentari din Parlamentul European, şi au fost arestate patru persoane, printre care şi un fost eurodeputat.

Parchetul nu precizează identitatea acestora, dar aceleaşi publicaţii belgiene afirmă că au fost arestaţi fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri (europarlamentar între anii 2004 şi 2019), fostul preşedinte al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, un asistent parlamentar şi un lobbist, dar numele ultimilor doi nu sunt menţionate. Toţi urmează să fie interogaţi în cursul zilei.

În urma percheziţiilor, mai precizează Parchetul belgian, au fost confiscate echipamente informatice, telefoane mobile şi circa 600.000 de euro bani cash.

Vezi si:  Polonia cere Germaniei reparații de război

Potrivit ziariştilor belgieni, o sumă de circa o jumătate de milion de euro a fost găsită la domiciliul lui Panzeri, care în prezent este preşedinte al asociaţiei Fight Impunity, a cărei activitate este axată pe combaterea impunităţii în cazul încălcărilor grave ale drepturilor omului şi al crimelor împotriva umanităţii.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here