Joe Biden vine în vizită în Irlanda de Nord și Irlanda

0
3876

Zeci de poliţişti şi vehicule ale serviciilor secrete au descins marţi dimineaţă la Belfast, în Irlanda de Nord, într-o operaţiune majoră de securitate înaintea vizitei preşedintelui american Joe Biden, relatează PA Media/dpa.

Avionul Air Force One va ateriza pe aeroportul internaţional din Belfast în cursul serii de marţi, dând startul vizitei de patru zile a lui Biden pe insulă, în provincia britanică Irlanda de Nord şi în Republica Irlanda.

Vizita a fost programată pentru a coincide cu împlinirea a 25 de ani de la Acordul din Vinerea Mare, care în mare parte a pus capăt celor trei decenii de violenţe.

În pregătirea vizitei, o uriaşă operaţiune de securitate a fost declanşată de ambele părţi ale frontierei, populaţia fiind avertizată să se aştepte la întârzieri în zonele pe care le va vizita preşedintele american.

Bedford Street, principala arteră spre centrul oraşului Belfast, a fost închisă pentru trafic, împreună cu străzile laterale din jurul Grand Central Hotel.

Strada a rămas deschisă pentru pietoni, în timp ce zeci de poliţişti şi numeroase vehicule blindate au umplut zona.

Câteva vehicule ale poliţiei au înconjurat Universitatea Ulster, unde Biden va vizita miercuri clădirea nouă, înainte de a pleca spre Republica Irlanda.

Anne Tennyson, din Belfast, s-a declarat bucuroasă de vizită, în pofida măsurilor extinse de securitate. ‘Cred că e grozav să-l vedem venind aici. E fantastic. Belfast a făcut curăţenie şi s-a pregătit şi arată grozav’, a spus ea.

Nord-irlandeza a adăugat însă că este păcat că preşedintele american vine în vizită într-o perioadă în care executivul local nu funcţionează. ‘El este evident un diplomat, aşa că mi-ar plăcea să-şi folosească influenţa diplomatică pentru a-i aduce împreună (pe unionişti şi republicani, n.red.) pentru binele Irlandei de Nord’, a afirmat ea.

Instituţiile locale create în urma Acordului din Vinerea Mare sunt paralizate de peste un an din cauza dezacordurilor legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Partidul unionist DUP refuză să participe la guvernare atât timp cât nu se renunţă la dispoziţiile post-Brexit (controale vamale, aplicarea anumitor norme europene ş.a.) ce vizează evitarea revenirii la o frontieră fizică cu Republica Irlanda.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here