Kievul cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU

0
3264

Ucraina intenţionează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse.

„Mâine (luni) ne vom exprima oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?’, a spus el, vorbind în timpul unui maraton televizat naţional în noaptea Crăciunului.

„Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are”.

Kuleba a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU – deţinut de asemenea de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China – este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferinţele de presă şi declaraţiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că „la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii”.

Puternicul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU.

Dar cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai multe ţări cer de multă vreme reforma Consiliului de Securitate, unele criticând lipsa de reprezentare a naţiunilor africane şi latino-americane în ceea ce priveşte locurile permanente.

De asemenea, organizaţia poate deveni neputincioasă dacă un singur membru îşi exercită dreptul de veto – aşa cum a fost demonstrat în februarie, când diplomaţii au continuat să citească declaraţii pre-scrise în timp ce Rusia începea să bombardeze Ucraina.

În septembrie, preşedintele american Joe Biden a cerut lărgirea Consiliului de Securitate pentru a deveni „mai incluziv”.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here