O comisie a Congresului SUA recomandă inculparea lui Trump

0
3213

Comisia de anchetă parlamentară privind asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 a recomandat luni ca fostul preşedinte Donald Trump să fie inculpat penal, în special pentru apelul la insurecţie şi conspiraţie împotriva statului american, comentează AFP.

Fără caracter obligatoriu, acest apel nu este mai puţin istoric, deoarece vizează un fost şef al statului, care a denunţat imediat o manevră vizând, în opinia lui, să împiedice noua sa candidatură la preşedinţie.

Cei nouă membri ai comisiei – şapte democraţi şi doi republicani – au votat în unanimitate în favoarea acestor recomandări în cadrul unei ultime şedinţe publice şi transmisă în direct, al cărei final a fost salutat cu aplauze în sală.

Este punctul culminant a 18 luni de anchetă în cursul cărora aleşii au interogat peste o mie de persoane, au examinat un munte de documente şi au organizat audieri publice foarte mediatizate pentru a demonstra că Donald Trump s-a aflat „în centrul” evenimentelor.

Pe 6 ianuarie 2021, partizani ai lui Trump, afirmând – în mod greşit – la fel ca el că prezidenţialele din 2020 i-au fost „furate” de Joe Biden, au atacat violent sediul Congresului de la Washington pentru a opri certificarea rezultatelor, făcând să tremure democraţia americană.

Negând realitatea, Donald Trump a „distrus” încrederea în sistemul democratic, a denunţat Bennie Thompson, şeful comisiei.

El „a aprins fitilul, a turnat benzină pe foc şi a stat ore în şir în sala de mese a Casei Albe, urmărind focul care arde, şi astăzi încă el continuă să înteţească aceste flăcări”, a acuzat democrata Elaine Luria.

Numărul doi al comisiei, republicana Liz Cheney, bestia neagră a lui Donald Trump, a apreciat că acţiunile lui au arătat că el este „inapt” să ocupe noi funcţii publice.

Câteva ore mai târziu, principalul interesat a denunţat „procese false”.

„Toate aceste poveşti vizând punerea sub acuzare sunt ca procesul de demitere – o încercare partizană de a mă îndepărta, pe mine şi pe Partidul Republican”, a declarat el pe reţeaua sa Truth Social.

„Ceea ce nu înţeleg aceşti oameni este că atunci când se leagă de mine, cei care iubesc libertatea se adună în jurul meu. Asta mă face mai puternic”, a adăugat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie 2021, el le-a cerut partizanilor „să lupte ca dracii”, fără, totuşi, să le ceară expres să invadeze Capitoliul.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here