Operațiunea Podul Londrei: regina Elisabeta a murit

0
5304

Odată cu dispariţia Reginei Elisabeta a II-a, decedată joi la reşedinţa sa din Balmoral (Scoţia), sunt activate operaţiunile London Bridge şi Unicorn, planuri puse milimetric la punct şi concepute încă din anii 1960 pentru a face faţă chiar situaţiei prin care trece acum Regatul Unit, moartea monarhului său, transmite joi EFE.

Între numeroasele planuri realizate pentru acest moment, misiunea oficială London Bridge detaliază pas cu pas ce se întâmplă cu monumentala maşinărie logistică ce va fi pusă în mişcare. Însă va fi activată şi aşa-numita Operaţiune Unicorn, mecanism care stabileşte paşii de urmat în Scoţia pentru a transporta trupul neînsufleţit al reginei la Londra, unde se vor oficia funeraliile.

Edward Young, secretarul privat al reginei şi principalul însărcinat cu organizarea succesiunii sale, a fost prima persoană care a primit vestea.

Apoi, conform protocolului, Young a înştiinţat-o pe şefa guvernului britanic Liz Truss, folosind o singură frază: „London Bridge is Down” (A căzut Podul Londrei).

De aici încolo, aşa-numitul Centru de Reacţie Globală al Foreign Office (MAE britanic) se ocupă să anunţe vestea morţii reginei celor 15 guverne din afara ţării unde regina era şefa statului şi altor 38 de naţiuni ale Commonwealth.

Operaţiunea London Bridge acoperă evenimentele care au loc în următoarele 10 zile, începând de la aşa-numita Zi Z (cea a morţii reginei), între care un turneu de patru zile în întregul regat al noului rege.

Miniştrii sunt informaţi imediat prin e-mail şi, după acest mesaj, drapelele de la sediul guvernului sunt coborâte în bernă, la mai puţin de 10 minute de la anunţ.

Agenţiei britanicei Press Association (PA) îi revine misiunea să difuzeze ştirea, un flash informativ, după care un servitor al palatului traversează curtea de la Buckingham pentru a agăţa „notificarea oficială” a decesului de porţile palatului.

Vezi si:  Rusia a trimis un comando sirian să afle de unde provine lansatorul care a distrus un avion rusesc

Parlamentele, atât cel din Londra, cât şi cele scoţian, galez şi nord-irlandez, îşi suspendă sesiunile şi pagina web a familiei regale publică un comunicat pe un fond negru.

Truss este cea care transmite primul mesaj către naţiune după deces.

Ulterior, este anunţat un minut de reculegere la nivel naţional şi şefa executivului britanic are o audienţă cu noul rege, ceea ce pune în mişcare Operaţiunea Spring Tide (Maree de primăvară), care reglementează urcarea pe tron a noului monarh.

Charles, moştenitorul tronului, adresează un mesaj către naţiune la ora locală 18:00 (17:00 GMT), chiar în ziua morţii.

O slujbă în memoria reginei este organizată cu participarea prim-ministrului la Catedrala Sf. Paul.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here