Premierul Scoției și-a prezentat demisia

0
3672

Premierul scoţian Nicola Sturgeon şi-a anunţat miercuri demisia, după opt ani la putere, transmite AFP.

”În mintea şi în inima mea, ştiu că a sosit momentul, că este momentul potrivit pentru mine, pentru partidul meu şi pentru ţară”, a declarat Sturgeon, vizibil emoţionată, părând uneori în pragul lacrimilor. ”Această muncă este un privilegiu, dar este şi foarte dificilă’. Sunt un om”, a spus ea, care în ianuarie, după demisia-surpriză a premierului neo-zeelandez jacinda Ardern, declara că are încă ”suficientă energie”.

”Aş mai fi putut rămâne mai mult, poate şase luni, poate un an. Dar cu timpul aş fi avut mai puţină energie pentru munca mea şi nu pot altfel decât să mă dedic 100%, ţara merită asta”, a spus Sturgeon, care a insistat că a cugetat timp îndelungat la decizia sa. Premierul demisionar s-a referit la schimbări în familia sa, la dificultatea de a putea ”bea o cafea cu un prieten, sau de a ieşi singură la piaţă”.

Postul BBC, citat de Reuters, relatase anterior că Nicola Sturgeon ar urma să demisioneze miercuri din funcţia de prim-ministru al Scoţiei, după opt ani în această funcţie, lăsând postul fără un succesor clar şi cu problema independenţei nerezolvată.

Sturgeon a devenit liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), aflat la putere, după referendumul din 2014 pentru independenţă, când 55% dintre scoţienii care au participat la el au votat pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit, în timp ce 45% au votat împotrivă.

BBC a citat o sursă apropiată de Sturgeon spunând că „ea s-a săturat”.

Nicola Sturgeon a suferit o lovitură puternică în noiembrie, când Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că guvernul scoţian nu poate organiza un al doilea referendum fără o aprobare a Parlamentului britanic.

Ca răspuns, Sturgeon a declarat că va transforma următoarele alegeri generale din Regatul Unit într-un referendum de facto pentru a creşte presiunea asupra Westminster ca acesta să acorde un alt vot.

Sprijinul pentru independenţa Scoţiei a crescut la circa 50% după decizia Curţii Supreme, dar s-a diminuat din nou în ultimele luni.

Nicola Sturgeon, 52 de ani, a fost de asemenea implicată recent într-o dispută privind politicile transgender, după ce Scoţia a votat un proiect de lege care le permite persoanelor să-şi schimbe mai uşor genul în acte, dacă doresc acest lucru.

Guvernul conservator al Regatului Unit, condus de prim-ministrul Rishi Sunak, a răspuns că va bloca acest proiect de lege – prima dată când el a evocat puterea unui veto asupra legislaţiei scoţiene -, pentru că acesta ar avea un impact major asupra Regatului Unit.

Scoţia a fost apoi obligată să revizuiască managementul deţinuţilor trans şi să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transgender cu istorie de violenţă împotriva femeilor.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here